Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 21.06.2018. 15:35 |

Počeo projekt 'Kultura u prolazu' uz tradicionalni kineski instrument gućin

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21. juna (FENA)  - Zvucima na tradicionalnom kineskom instrumentu gućin, u atrijumu Gradske uprave Banja Luka, počelo je obilježavanje Svjetskog dana muzike. Ujedno, ozvaničen je i početak projekta Grada Banje Luke pod nazivom "Kultura u prolazu", kojim će se dati mogućnost za održavanje različitih kulturnih sadržaja u prostoru Gradske uprave.

- Ovaj prostor atrijuma je i napravljen na način da može biti multifunkcionalno upotrijebljen, tako da smo sa Svjetskim danom muzike i prvim danom ljeta počeli sa programom organizovanja kulturnih sadržaja u atrijumu. Svakog četvrtka, ovaj prostor će da ugosti nove umjetnike, studente, kulturne radnike, predavače i sve ono što je usko vezano za kulturu - kazala je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Ona je istakala da je namjera da se u Gradskoj upravi, osim redovnih administrativnih usluga, koje nude građanima, oplemeni prostor.

- Upravo zato projekt i nosi naziv 'Kultura u prolazu'. Na taj način, uvezat ćemo sve subjekte koji djeluju u kulturi grada, jer ona treba da bude dostupna našim građanima - zaključila je Trivić.

Povodom 21. juna, Svjetskog dana muzike, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Kulturni centar Banski dvor organizuju bogat sadržaj na devet lokacija u Banjoj Luci.

- Više od 200 izvođača je uključeno u ovogodišnji program obilježavanja, i to Akademija umjetnosti, Muzička škola 'Vlado Milošević', hor 'Banjalučanke', Gradski hor Jazavac, Gradski taburaški orkestar, Paladio kvartet, Flutete i mnogi drugi. Trudili smo se da bude za svačiji ukus ponešto. Dakle, cijeli dan trajat će program i sugrađani treba samo da izađu, prošetaju i da zajedno sa nama proslave ovaj dan - rekla je šef katedre za dirigovanje na Akademiji umjetnosti Branka Radošević-Mitrović.

Po njenim riječima, u atrijumu Gradske uprave je  predviđen klasični progam, dok će zabavni programi biti održani u Gospodskoj ulici, Parku "Petar Kočić" i kod spomenika banu Milosavljeviću.

- Imat ćemo i jedan mali defile folkloraša ANIP 'Veselin Masleša', 'A prima vista hora' i etno grupe sa Akademije umjetnosti i Policijskog orkestra - navela je ona.

Direktor Konfučijevog instituta Ljiljana Stević kazala je da im je zadovoljstvo što ove godine učestvuju u obilježavanju Svjetskog dana muzike u Banjoj Luci.

- Naš kineski direktor instituta predstavila je tradicionalni kineski instrument gućin i mi smo jedan od rijetkih instituta koji imamo taj instrument - naglasila je ona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana