Kultura     | 21.06.2018. 15:05 |

U Općini Novi Grad izložbe istanbulske općine Beyoglu i italijanskog Pesara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.juna (FENA) - U galerijskom prostoru Općine Novi Grad  jučer je upriličeno otvaranje izložbi Grada Pesara iz Italije i Općine Beyoglu iz Istanbula, čije delegacije borave u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo.

Otvaranju izložbe, koja je upriličena u okviru tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2018”, prisustvovali su ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, prvi sekretar Ambasade Republike Turske u BiH Recep Köşker.

Na fotografijama koje su izložene u galeriji i holu Općine predstavljena su kulturno-historijska nasljeđa prijateljskog grada i općine, a posjetioci ih mogu pogledati u narednih sedam dana, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Izložbu je otvorio načelnik Semir Efendić, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu, te istakao da manifestacija “Novogradski dani” ove godine, između ostalog, ima i internacionalni karakter.

- Otvorili smo prostor za naše bratske i prijateljske općine i gradove, a prvi među njima su Pesaro i Beyoglu. Ova kulturna saradnja otvara prostor da sarađujemo i u drugim oblastima života - kazao je Efendić.

Direktor javnog razvoja općine Beyoglu Levent Cetin je dodao da posjetioci imaju priliku vidjeti devet zanimljivih fotografija turskog autora Tumira Tahmaza, na kojim autor donosi jedinstvene momente iz turske metropole poput Galata tornja i džamije Sulejmanije.

Pomoćnica gradonačelnika Pesara Mila Della Dora istakla je da se ove godine obilježava 150 godina od smrti poznatog italijanskog kompozitora Rosinija i da se ta godišnjica obilježava u cijelom svijetu.

Nakon otvaranja izložbe upriličeno je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Pesara, nakon čega je održan i koncert klasične muzike, na kojem su nastupili studenti Muzičke akademije Univeziteta u Sarajevu, koji su publiku počastili izvedbama odabranih djela italijanskih kompozitora Gioachino Rossinija, zatim Mauro Giuliania i Vladimira Zubickya, saopćeno je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta