Svijet     | 21.06.2018. 14:47 |

Macron traži od Evropljana da se bore protiv 'lepre' populizma

FENA Internet

PARIZ, 21. juna (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da se populizam širi Evropom poput epidemije i da Evropljani trebaju biti odlučniji u borbi protiv njega umjesto da kritikuju proevropske vlade poput njegove.

Četrdesetogodišnji čelnik našao se pod pritiskom u svojoj zemlji što nije prihvatio brod Aquarius s migrantima koju je italijanski ministar unutrašnjih poslova s krajnje desnice Matteo Salvini udaljio od italijanskih luka, izazivajući verbalni rat između Pariza i Rima.

Tokom posjete Bretanji, posebno proevropskoj regiji, Macron je zatražio od građana koji daju komentare protiv njega da se bore protiv onih koji "mrze Evropu" umjesto da ga napadaju.

- Možete ih primijetiti kako se šire poput lepre širom Evrope, u zemljama za koje smo mislili da će biti nemoguće da ih tamo vidimo, u susjednim zemljama. Oni govore najgore stvari i mi smo naviknuti na to. Oni čine provokacije i niko nije užasnut nad tim. Oni optužuju Evropljane što nisu onakvi kakvi bi oni voljeli da ih vide - kazao je francuski čelnik.

- Mi se počinjemo navikavati na ekstremiste u zemljama koje su godinama bile proevropske poput nas i po tom pitanju naše novinarske, poslovne i političke elite imaju primarnu odgovornost - dodao je Macron, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Podjele u evropskoj krajnjoj desnici uprkos optimističnoj perspektivi na evropskim izborima

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije