Bosna i Hercegovina     | 21.06.2018. 14:46 |

U NSRS usvojen zakon o zaštiti žrtava torture, ali ne i amandmani 'Domovine'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. juna (FENA) – Narodna skupština RS-a usvojila je danas Zakon o amnestiji te Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, ali ne i amandmane Koalicije “Domovina”, koji su predloženi, kako je rečeno, kako ovaj zakon ne bi bio diskriminatorski.

Amandmanima je “Domovina” tražila da se u zakon doda i da se odnosi na osobe koje žive u Federaciji BiH, kao i da se prihvataju dokumenti nadležnih institucija tog bh. entiteta prilikom utvrđivanja statusa žrtava ratne torture te predviđa da će se u vezi s tim tražiti i mišljenje nadležnih udruženja logoraša iz Federacije BiH.

Četvrtim amnadmanom tražili su da se ne ograničava rok za podnošenje zahtjeva za sticanje statusnih prava po ovom zakonu, od dana njegovog stupanja na snagu.

-Ovim bi se ukinuo bilo kakav osnov za diskriminaciju bošnjačih i hrvatskih žrtava ratne torture - rekao je ranije potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić.

Poslanici Koalicije “Domovina” nisu dali podršku ovom zakonu.

Iz resornog entitetskog ministarstva su rekli da su uvažili primjedbe predstavnika bošnjačkih i hrvatskih udruženja proteklog rata te da zakon tretira civilne žrtve rata.

U zakonu, za koji je glasalo 65 poslanika, u odnosu na nacrt brisan je član kojim je bilo predviđeno da status po ovom zakonu ne mogu da ostvare osobe koje su bile pripadnici "neprijateljskih oružanih snaga i paravojnih formacija".

Izbačen je i sporni član po kojem su osobe, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa žrtve ratne torture, morale da imaju prebivalište od najmanje tri godine na prostoru tog bh. entiteta.

Također, s tri na pet godina je produžen rok za podnošenje zahtjeva za sticanje statusnih prava po ovom zakonu, od dana njegovog stupanja na snagu.

Usvojenim Zakonom o amnestiji u RS-u predviđeno je da je neće moći da traže osobe koje su počinile krivična djela ratnog zločina, osuđeni za teško ubistvo, trgovinu ljudima i djecom te silovanje.

Poslanici vladajuće većine prihvatili su, između ostalih, zakone o rudarstvu, zateznoj kamati, posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Koridor 5 C kroz RS i izgradnje dionice autoputa "9. januar“ Banja Luka - Doboj te o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, svi predloženi po hitnom postupku.

U nastavku zasjedanja, čiji datum će naknadno biti određen, poslanici bi, između ostlog, trebalo da razmatraju izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo