Najave     | 21.06.2018. 15:08 |

Vijeće za štampu - Sutra seminar o medijacijskom postupku regulacijskih tijela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u Bosni i Hercegovini, organizira  sutra na Jahorini seminar/radionicu o predsudskom medijacijskom postupku medijskih samoregulacijskih i regulacijskih tijela, saopćilo je to vijeće.

Seminar je najavljen u okviru zajedničkog projekta Vijeća Evrope i Evropske unije, JUFREX - Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima jugoistočne Evrope. 

Cilj je jačanje pravosudne ekspertize i razumijevanja slobode medijskog izvještavanja i odgovornog novinarstva u bh. medijima, kao i osnaživanje novinara da slijede etičke standarde profesionalnog i odgovornog izvještavanja. 

Radionica je namijenjena medijskim profesionalcima - urednicima, novinarima i vlasnicima elektronskih, štampanih i online medija, sudijama, tužiteljima, advokatima, PR osobama političkih partija te predstavnicima civilnog društva.

Učesnici će razgovarati o regulaciji i samoregulaciji medija u Bosni i Hercegovini, samoregulaciji i regulaciji medija kao predsudskom postupku, profesionalnoj etici, slobodi govora i svjesnosti o odgovornosti prema javnosti, medijaciji kao rasterećenju sudova od nepotrebnih skupih i dugih procesa.

Učesnici će biti eminentni predstavnici pravosuđa, novinari, relevantne osobe iz regulatornog tijela i članovi Vijeća za štampu u BiH, predstavnici političkih partija.

Ovaj treći po redu seminar je nastavak realizacije projekta „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u jugoistočnoj Europi“ (JUFREX), koji se provodi pod pokroviteljstvom Europske unije i Vijeća Europe.

U projektu će biti organizirano niz seminara i okruglih stolova namijenjenih kapacitetu jačanja novinara, sudija, tužilaca, advokata i drugih profesionalaca angažiranih u vezi s primjenom standarda Člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Udruženja i mještani traže proglašenje Jahorine zaštićenim parkom prirode  

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu