Bosna i Hercegovina     | 21.06.2018. 14:47 |

BPK domaćin sastanka Mreže kantonalnih praktičara

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 21. juna (FENA) - Trodnevni radni sastanak Mreže kantonalnih praktičara započeo je danas u Goraždu, a radi se o tijelu koje je formirano na inicijativu Federalnog zavoda za programiranje razvoja u okviru UNDP-ovog projekta integriranog lokalnog razvoja.

Ovaj projekt ima za cilj pružanje stručne pomoći lokalnim zajednicama, a samim tim i kantonima na području Federacije BiH i važan je za izradu Strategije razvoja i razvojnog planiranja, u okviru kojeg je urađena i Strategija razvoja kantona, a pomogao je i pri izradi liste javnih investicija te važnih komponenti za razvojne projekte.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković kazao je da ovaj kanton ima dobre parametre ekonomskog razvoja te da će se i u narednom periodu nastojati što bolje implementirati Zakon o razvojnom planiranju u Federaciji BiH.

Najavio je da će se tokom tri dana skupa okupljeni upoznati s novousvojenim zakonskim okvirom i podzakonskim aktima te će im biti predstavljene najizraženije razvojne komponente Kantona, saopćeno je iz Vlade BPK.

- U BPK osnovni parametri rastu, imamo dobre rezultate kada govorimo o indeksu razvijenosti, broju zaposlenosti, privrednim aktivnostima i kretanjima, a uspostavljeni su i osnovni institucionalni okviri - istaknuo je Oković.

Pomoćnik direktora u Federalnom zavodu razvoja i planiranja Nijaz Avdukić napomenuo je da se kroz ovu zajednicu praktičara želi okupljati ljudi koji se bave planiranjem u kantonima razmjenjujući iskustva i znanja u cilju boljeg razvoja strateškog planiranja u kantonima.

- Što se tiče strateškog planiranja, BPK je dugo vremena bio u zaostatku, međutim u zadnje dvije do tri godine primjetan je značajan napredak u sistemu strateškog planiranja i općenito razvoju, tako da možemo reći da je BPK u napretku ocijenio je Avdukić.

Osnovni pokrovitelji ovog skupa su UNDP, Vlada BPK i Federalni zavod za programiranje razvoja, a do  sada je održano pet sastanaka dok je ideja Mreže praktičara je da se svaki naredni sastanak održava u nekom od kantona u Federaciji BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu