Kultura     | 21.06.2018. 12:47 |

'Preporod': Naučni skup o državi BiH i Bošnjacima

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Osmi naučni skup "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci" bit će održan 23. juna u Sarajevu u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Predsjednik BZK "Preporod" Senadin Lavić danas je na najavnoj pres konferenciji naveo  da će se naučni skup održavati u tri panela - "Antibosanstvo u nacionalnim ideologijama i programima", "Bosna, bosanstvo i bošnjaštvo u arhipelagu fašizma, nacionalizma, komunizma i islamizma" te "Mitovi i falsifikati o Bosni i Bošnjaštvu".

- Ovo je osma godina da održavamo naučne skupove. Pokušavali smo na njima iz znanstvenog ugla gledanja dati odgovor na ono što zovemo bosanki prostor znanja. Uvidjeli smo da je tokom dvadesetog stoljeća Bosna kao politička i pravna kulturna činjenica bila bačena na margine. Potisnuta iz našeg mišljenja, djelovanja - rekao je Lavić, istaknuvši da od 1965., pa 70-tih i 80- tih godina počinje proces u kojem Bosna    napreduje.

Cilj BZK "Preporod" je, kako je naveo Lavić, razvijati ono što je još tad prepoznato kao kvalitet Bosne.

On je također ustvrdio da su neka od pitanja na koja treba davati odgovor ona o  bosanskom i bošnjačkom identitetu, naglasivši da pažnju treba usmjeriti između ostalog i na pokušaj devalvacije bošnjačkog jezika.

Na pres konferenciji je, osim o naučnom skupu, bilo riječi i o nedavno objavljenom XII kolu edicije "Bošnjačka književnost u 100 knjiga".

Predsjednik Matičnog odbora BZK "Preporod" Sanjin Kodrić istakao je da ova edicija predstavlja recentne autore i djela iz prošlosti i savremenosti.

U ovom kolu tako se nalaze - Hasan Kikić "Provincija u pozadini", Derviš Sušić "Pobune", Izet Sarajlić "Nekrolog glagolu voljeti", Husein Tahmiščić "Poziv na putovanje", Alija Isaković "Taj čovjek - Jednom", Ferida Duraković "Pohvala drvetu", Selim Arnaut "Plodovi".

Osim predstavljanja naučnog skupa i književne edicije bilo je riječi i o novom izdanju Godišnjaka BZK "Preporod" o kome je govorio urednik Godišnjaka Sead Šemsović, te o literarno/likovnom konkursu BZK "Preporod" za učenike osnovnih škola koji je predstavio Edin Mulać.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Izložba 'Za sreću doma i naroda' povodom 120 godina od osnivanja BZK Preporod

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana