Svijet     | 21.06.2018. 12:17 |

Papa Franjo stigao na sastanak Svjetskog crkvenog vijeća u Ženevi

FENA Internet

ŽENEVA, 21. juna (FENA) - Papa Franjo u četvrtak je stigao u jednodnevnu posjetu Ženevi kako bi promovirao svoj stav da hrišćani, bez obzira na teološke razlike, mogu udružiti snage u radu na miru i pravdi u svijetu.

Dvojica prethodnih papa obilazila su Svjetsko crkveno vijeće sa sjedištem u Ženevi, koje u ovoj godini slavi 70. rođendan. Franjin dnevni red uključuje ručak s čelništvom vijeća nakon ekumenske molitvene službe, čiji je program nazvan "molitva za pomirenje i jedinstvo" uz pjevanje pjesama i čitanje iz skripte.

Papa je silazio polagano niz stepenice aviona Alitalie na vanrednom letu koji ga je doveo iz Rima u, kako ju je Vatikan opisao, "ekumensku" posjetu. On se nasmijao i rukovao s predsjednikom Alainom Bersetom i drugim švicarskim zvaničnicima, i srdačno je časkao s djevojčicom i dječakom obučenim u tradicionalne nošnje, koji su mu predali buket cvijeća.

Franjo je dočekan na crvenom tepihu na aerodromu u Ženevi, poznatoj kao i "gradu Calvina".

Vijeće okuplja 350 crkava i ima za cilj pokazati jedinstvo hrišćanske vjere. Rimokatolička crkva nije njegova članica.

Franjo, čiji je pontifikat obilježen zalaganjem za mir i pravdu, sugerirao je da hrišćani mogu zajednički raditi na humanitarnim projektima.

Papa je, naprimjer, veliki simpatizer napora katoličkog dobrotvornog društva i evangelističke crkve Waldensian koje dovodi sirijske izbjeglice u Italiju posebnim letovima poznatim kao "humanitarni koridori" kako oni koji bježe pred ratom ne bi riskirali svoje živote u rukama trgovaca ljudima, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu