Bosna i Hercegovina     | 21.06.2018. 10:25 |

Ovjera koalicija za učešće na Općim izborima 2018.

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Centralna izborna komisija BiH (CIK) je na današnjoj sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava koalicija za učešće na Općim izborima 2018. godine, ovjerila 34 koalicije koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Prijave za četiri koalicije danas nisu ovjerene. Centralna izborna komisija BiH im u skladu sa zakonom ostavlja rok od dva dana da otklone nedostatke u prijavi (identičan naziv ili očitovanje u vezi objedinjavanja prijave ili očitovanje u vezi odustajanja od prijave koalicije).

Centralna izborna komisija BiH će danas objaviti pregled ovjerenih koalicija na svojoj web stranici.

Iz CIK-a podsjećaju da u skladu sa članom 4.13 stav (2) Izbornog zakona BiH koalicija ima status političke stranke u izbornom procesu od dana ovjere za učešće na izborima koalicije, do dana ovjere izbornih rezultata. Politička stranka se, kao član koalicije, ne može povući iz ovjerene koalicije sve do ovjere izbornih rezultata.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 7. oktobra 2018. godine podnošenje kandidatskih listi počinje 27. juna i traje do 9. jula do 16 sati, saopćeno je iz CIK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

Šapić: Srbija je na rubu građanskog rata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo