Bosna i Hercegovina     | 21.06.2018. 11:00 |

Berton: Izmjena Krivičnog zakona ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izmijeni Krivični zakon u vezi s krivičnim djelom "primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem" kao jednim od krivičnih djela korupcije.

Šef Misije OSCE-a Bruce G. Berton u saopćenju je naglasio da ova odluka predstavlja djelomičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način, a zabrinjavajućim je nazvao i to što je odluka o izmjeni zakona donesena po skraćenom zakonodavnom postupku.

- Ukoliko ova izmjena bude usvojena imat će vjerovatno direktan uticaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH. Stoga, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije nego je umjesto toga podriva - stav je Bertona.

Podsjetio je da su sve političke strukture u BiH, uključujući i one u Federaciji BiH, iskazale posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije te je pozvao poslanike i delegate Federalnog parlamenta da donose odluke koje odražavaju tu posvećenost.

Najavio je i da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pažljivo pratiti dalji razvoj događaja u vezi sa ovim pitanjem i ostati posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Berton: BiH zaglavljena u konstantnom krugu političkih previranja

Prlić: Vrijeme je za "Tijanin zakon" i u Federaciji BiH

Berton: Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom