Kultura     | 20.06.2018. 20:10 |

Predstavljen roman 'Sutra ćemo' Bojana Marjanovića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. juna (FENA) – Roman „Sutra ćemo“  autora Bojana Marjanovića predstavljen je večeras u Historijskom muzeju BiH.

Promotori romana Đorđe Krajišnik, Maja Abadžija i Edin Salčinović su kazali da je roman  vrlo zanimljiva generacijska priča, otvara mnoge teme, kao što je odnos ličnog i društvenog, ljubavne veze i njihovi razni oblici i mogućnosti, odrastanje u malim mjestima i življenje u velikim ...

To je književnost koja, kako su istakli, prikazuje jednu postratnu izgubljenu generaciju, onih koji su rođeni u 80-tim i 90-tim godinama, a koja je odrastala u vremenu i prostoru u kojem su se dešavale najbrutalnije stvari.

- Kroz zanimljivu ljubavnu priču Bojan Marjanović pripovijeda o onome što je obilježilo tih naših 20 godina. Riječ je o vrlo zrelo napisanom romanu, stilski iznivelisanom i preciznom i koji otvara neka važna pitanja – kazao je za Fenu Krajišnik.

Roman govori, dodao je, o svim tim traumama, pokidanim vezama, porodicama, životima, generacijskom beznađu koje su na svojoj koži u pravom smislu osjetile mlade generacije.

Prvobitan naslov knjige bio je 'sutra ćemo ići na kafu', ali Marjanović kaže da su ipak odlučili da bude naslov „Sutra ćemo“, jer je zvučalo intrigantnije.

- Osim toga „Sutra ćemo“, to je neka mantra našeg vremena. Svi su nam poslovi nesigurni, porodični odnosi nesigurni, i sve nekako rješavamo sutra. Danas već ne znamo kada i gdje ćemo se sutra probuditi, toliko se stvari mijenjaju i propadaju kod nas da ne znamo kakav će svijet biti sutra i... sutra ćemo o njemu. Odatle naslov – pojasnio je za Fenu Marjanović.

Marjanović je objavio četiri knjige poezije: Politika, Pornografija, Poezija, Između dva rata, a sve knjige kao o roman izdala je Književna radionica Rašić.

Roman je doživio brojne promocije u Hrvatskoj, Srbiji, a danas u BiH, a Marjanović je, kaže, spreman „sjest u autobus sa knjigama i otići na promociju bilo gdje“.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljen roman „Melun“ Envera Čolakovića

Zvonimir Mandić predstavlja roman 'Šapat oštrice boje plamena'

Promocija novog romana Harija Slipičevića uskoro u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo