Kultura     | 21.06.2018. 13:08 |

'Mostarsko ljeto' s preko 40 sadržaja okuplja umjetnike iz zemlje i svijeta

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 21. juna (FENA) - Ovogodišnja međunarodna kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto" održat će se od 23. juna do 19. augusta s više od 40 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktora Centra za kulturu Mostar Senada Suljića podsjetio je da je manifestacija, nakon osam godina prekida, ponovo pokrenuta prije dvije godine s ciljem oživljavanja mostarske ljetne kulturne scene.

- Manifestacija je internacionalnog karaktera i, samim tim, značajna ne samo za Mostar, nego i za cijelu državu, regiju, pa i šire, a na naše veliko zadovoljstvo izazvala je veoma pozitivne reakcije naših građana, kao i turista koji u sve većem broju posjećuju naš grad - kazao je Suljić.

Podsjetio je da je na prošlogodišnjoj manifestaciji učestvovalo preko 800 umjetnika iz zemalja susjedstva, kao i SAD-a, Turske, Azerbejdžana, Italije, Španije i drugih zemalja, istakavši kako mnoge zemlje preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH žele biti dijelom "Mostarskog ljeta" u namjeri da promovišu kulturne vrijednosti svojih matičnih zemalja.

- Mostarsko ljeto pokazuje da naš grad, osim one stereotipne slike 'o gradu slučaju' kako se stalno priča o Mostaru, ima i onu svjetliju stranu, a to je kulturni život koji, uprkos svim problemima, cvjeta i buja - poručio je Suljić.

"Mostarsko ljeto" počet će u subotu, 23. juna, ispred Centra za kulturu Mostar u 21 sat koncertom francuske kantautorice Pomme i izložbom mladog mostarskog slikara Anela Pale.

U sklopu bogatog dvomjesečnog programa, između ostalog, bit će upriličeno književno veče s Dževadom Karahasanom, izložba 'Pod suncem mostarskog ljeta' Centra 'Los Rosales', predstava za djecu 'Ledeno srce' Pozorišta lutaka u Mostaru, likovna kolonija u organizaciji SPKD 'Prosvjeta' te foto izložba 'Svjetlost sjevera i juga'- Faruk Kajtaz.

Također, bit će upriličena i večer sa Sergejom Trifunovićem, predstava 'Prst' Sarajevskog ratnog teatra SARTR, koncert Mostarskih kiša, Festival dječje poezije te koncert Dine Merlina ispod Starog mosta.

Organizatori su najavili i ceremoniju potpisivanja "Mostarske povelje mira" pod pokroviteljstvom Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i Manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje" u sklopu koje će biti upriličena dodjela međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection".

Manifestacija će biti zatvorena 19. augusta u 12 sati predstavom za djecu "Lakonoga u čarobnoj šumi", u izvedbi FANI Sarajevo, koja će biti upriličena u Pozorištu lutaka u Mostaru.

Organizatori "Mostarskog ljeta" su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Generalni pokrovitelji manifestacije su Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok su sponzori Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Grad Mostar, Institut "Yunus Emre" i BH Telecom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana