Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 16:11 |

Više od tri sata poslanici raspravljaju o migrantima, bez konkretnih zaključaka

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - U nastavku rasprave o migrantima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo je pristigao prijedlog da se rasprava o ovome odgodi dok Vijeće ministara BiH ne dostavi sveobuhvatnu informaciju, ali o tome se nije glasalo.

Prethodno su poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zamjerali  ministru sigurnosti Draganu Mektiću (Srpska demokratska stranka - SDS), kako su svi iz Kluba ponavljali, neozbiljan pristup problemu nelegalnih migracija.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić podsjetila je da se u Njemačkoj dovodi u pitanje dugogodišnja koalicija zbog migrantske krize, dok se u BiH nekoliko puta o ovom pitanju raspravlja bez konkretnih zaključaka.

- Na sjednici nema ni predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića kojem bi ovo trebao biti prioritet broj jedan, imajući u vidu sigurnosni aspekt ove krize - podvukla je Majkić.

SNSD-u je sporan i nedostatak jačanja saradnje s FRONTEX-om, ali i činjenica da sastancima Operativnog štaba za pitanje migracija, koji se sastaje svake sedmice, ne prisustvuje vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut ponovio je da nad migracijama nadležnost imaju državne institucije te da kantonalni MUP nema pravo zaustavljati konvoj s izbjeglicama na Ivanu.

No, podvukao je da to i nije problem, nego je problem što je informacija o stanju migrantske krize u BiH zatražena 15. maja, ali do poslanika još uvijek nije došla.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) ocijenila je da povećan pritisak priliva migranata predstavlja sigurnosni izazov za BiH.

Smatra da bi možda trebalo mijenjati Zakon o strancima jer je mišljenja da stvari izmiču kontroli, podsjećajući na slučaj pokušaja prelaska granice migranata iz Velike Kladuše.

Poslanici su danas više od tri sata raspravljali o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu, što su predložili poslanici HDZ-a BiH, iako je nekoliko puta ukazano na činjenicu da nemaju materijala o kojem bi razgovarali.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo