Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 16:44 |

Ambasador Turske u BiH primio delegaciju devet organizacija civilnog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč primio je u utorak delegaciju devet organizacija civilnog društva (Društva za ugrožene narode, HNV, Kruga 99, La Benevolencije, Merhameta, Preporoda, SGV-PR, VKBI, Vijeća nacionalnih manjina FBiH) koje su potpisale zajedničku Deklaraciju o Bosni i Hercegovini.

Izražen je visok stepen međusobnog razumijevanja učesnika u razgovoru i obostrano istaknut nezamijenjiv značaj vrijednosti zajedničkog života i obnove osobene bosanskohercegovačke kulture međusobnog razumijevanja i uvažavanja u multietničkom BH društvu. Na tim vrijednostima moguće je graditi trajni mir i stabilnost u interesu svih građana BiH - saopćeno je danas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

U saopćenju se navodi da je ambasador Koč snažno podržao takvo viđenje BiH i ohrabrio upornost svih aktera društva koji se zalažu za takve principe života i uređenja države i društva, ističući i dosljednu poziciju Republike Turske i Organizacije islamske konferencije koju Turska predstavlja u strukturama Vijeća za implementaciju mira u BiH.

- Republika Turska neće nikada odustati od očuvanja stabilnosti i cjelovitosti  državne pozicije BiH, niti posustati u otklanjanju prepreka u njenoj izgradnji i prosperitetu – navodi se u saopćenju.

U razgovoru su istaknuta i brojna pitanja aktuelne političke situacije u BiH i njene pozicije u okruženju. Nužno je ubrzati euroatlanske integracije BiH, kako u njenom interesu tako i interesu evropske politike mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Snažnija i efektivna podrška EU, pa i njenih fondova, mora biti recipročna očekivanjima ubrzanja EU integracija i provođenja neophodnih reformi u BiH, rečeno je tokom razgovora – navodi se u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Altun: Lokalne izbore 31. marta vidimo kao važnu prekretnicu na demokratskom putu Turske

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!