Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 15:33 |

Izetbegović i Wigemark o reformskim procesima i izmjenama Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na nastavak reformskih procesa i izmjene izbornog zakonodavstva.

Predsjedavajući Izetbegović je istakao da je postojala spremnost da se prihvati privremeno rješenje predstavnika međunarodne zajednice za izmjene Izbornog zakona BiH, ali da je, nakon odbijanja HDZ-a, ta prilika propuštena.

Zbog toga je blok stranaka u Parlamentu FBiH bio prinuđen da kreira rješenje kojim će se prevazići kriza u implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Izetbegović je naglasio da ponuđeno rješenje za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH uzima u obzir odluku Ustavnog suda BiH, ali da ne odstupa od Ustava FBiH, te da bi trebalo da bude prihvatljivo svima.

Wigemark je informisao Izetbegovića o Izvještaju Zajedničke komisije za lokalne vlasti, koji je finansirala Evropska unija.

U ovom izvještaju je analizirano funkcionisanje lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i date su preporuke o koracima koje je potrebno poduzeti za približavanje evropskim standardima, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Krišto pisala visokim dužnosnicima EU u vezi s odlukom o izmjenama Izbornog zakona

'Pod lupom' - Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH sprječavaju dokazane izborne krađe i prevare

CIKBiH neće iznositi komentare do stupanja na snagu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo