Najave     | 20.06.2018. 14:57 |

Zastupnici HDZ-HNS odbijaju sudjelovati u radu Zastupničkog doma PFBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić u današnjem saopćenju za javnost istakao je da zastupnici tog kluba od svojih koalicionih partnera SDA i SBB-a BiH nisu bili službeno upoznati o održavaju današnje druge izvanredne sjednice na kojoj se očekuje izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH, koji podržavaju SDA, SBB BiH, SDP BiH i Demokratska fronta. 

- Radi se o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom FBiH. Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH - konstatovao je Jozić.

Mišljenja je da je vanredna sjednica sazvana suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma dodajući da je "cilj bošnjačkih političkih stranaka potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda".

To je za zastupnike HDZ-HNS-a neprihvatljivo te odbijaju sudjelovati u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, navdeno je u saopćenju HDZ-HNS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana