Kultura     | 20.06.2018. 14:17 |

Objavljen novi dvobroj časopisa 'Osvit'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. lipnja (FENA) - Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne objavilo je novi dvobroj (93 – 94) "Osvita", časopisa za književnost, kulturu i društvene teme, koji kontinuirano već dvadeset i četiri godine objavljuje aktualnu književnu produkciju članova tog društva i drugih književnika.

"Osvit" u svojim redovitim rubrikama: poezija, proza, dječja književnost, aforizmi, prijevodi, eseji, ogledi i kritike te dokumenti, donosi tekstove četrdeset i pet već afirmiranih književnika koji stvaraju na hrvatskom jeziku, priopćeno je iz uredništva tog časopisa.

Pored toga, tu su i tekstovi i fotografije s nagradnoga natječaja "Pričom i(li) fotografijom do nagrade" koji, već drugu godinu zaredom, zajednički priređuju Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostarski sajam gospodarstva, ZK Office i Canon.

Uredništvo "Osvit", želeći potaknuti mlade naraštaje na pisanje, posebnu pozornost posvećuje mladima koji tek ulaze u svijet književnosti te su u ovom broju objavljeni radovi pobjednika natječaja za najbolje mlade pjesnike na Šimićevim susretima, s natječaja za mlade pjesnike Grah za Iliju Ladina, natječaja u pisanju poezije za srednje škole, koji u okviru Dana hrvatskoga jezika organizira Zavod za školstvo Mostar, te tekstovi nekoliko mladih autora koji do sada nisu objavljivali.

Čitateljima je posebno preporučen pregled književnoga stvaralaštva gradišćanskih Hrvata, "Rič Gradišćanskih Hrvatov", u izboru Timee Horvat, zamjenice glavne urednice Hrvatskoga glasnika koji objavljuje hrvatska zajednica u Mađarskoj.

Tekstovi su pisani na arhaiziranom dijalektu hrvatskoga jezika kojim govore gradišćanski Hrvati, a koji su oni čuvali i očuvali stoljećima.

"Među navedenim tekstovima, iz skoro svih književnih rodova i vrsta, nesumnjivo će svatko tko voli pisanu riječ pronaći barem jedan koji će s užitkom pročitati", naveli su iz uredništva "Osvita".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!