Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 14:42 |

Zolj i Berton zahtijevaju uočavanje 'kritičnih' mjesta korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj danas je sa šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Bruceom G. Bertonom razgovarao o dosadašnjoj saradnji Misije OSCE -a i Vlade Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije, kao i obrazovanju.

- Borba protiv korupcije je od izuzetnog značaja, zbog čega je vrlo važno svakodnevno jačati kapacitete institucija, te uspostaviti sistemski pristup u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti - istakao je Berton te dodao kako je ovo za OSCE vrlo značajan proces.

Zolj smatra potrebnim da se uoče 'kritična' mjesta korupcije, kako bi u budućnosti mogli preventivno djelovati.

Kanton Sarajevo je avangarda u borbi protiv korupcije jer je Vlada KS prva formirala ad hoc tijelo, te usvojila strateške dokumente i Strategiju za 2018- 2019. godinu, čime je ispunio sve formalno-pravne uvjete predviđene državnom strategijom. U proteklom periodu stavili su nekoliko ozbiljnih rizičnih pojava pod kontrolu, rečeno je na sastanku.

Berton je kazao da je obrazovanje već duži period na svim nivoima vlasti ispolitizirano, te da zbog segregacije i diskriminacije najviše ispaštaju djeca. Mišljenja je da se trebaju pronaći modeli koji će doprinijeti pomirenju.

Planirano je, kako kaže Zolj, preispitivanje rješenja koja su donesena novim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, s tim da bez obzira koji jezik roditelji izaberu da njihovo dijete izučava ni po čemu se ne bi trebala osjećati manje vrijednima.

- U Kantonu Sarajevo data je mogućnost slobode izbora koja će uvijek biti u skladu sa poštivanjem ljudskih prava i sloboda i Ustava Federacije BiH - rekao je Zolj, te pozvao i OSCE da im budu partneri, kako bi došli do najboljih modela s kojim bi svi bili zadovoljni, a prije svega djeca.

Također, naglasio je i kako će učenici u Kantonu iz historije učiti isključivo fakte, jer je istina samo jedna.

- Osnovni principi i matrica za pisanje udžbenika historije su činjenice o presuđenim ratnim zločinima u Hagu, genocidu u Srebrenici, zvanične odluke Ujedinjenih naroda i Evropske zajednice, Dejtonski sporazum, uz pominjanje mjesta na kojima su stradali civili. Istina se mora znati jer se samo na istini može graditi sigurna budućnost - ukazao je Zolj.

Dodao je kako je potrebno da se mladi upoznaju sa faktima i da se obilježe stradanja civila sva tri naroda, ne samo u Kantonu Sarajevo nego i u Doboju, Mostaru, Banjoj Luci.

Tokom susreta bilo je riječi i o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi kojim će se, prema mišljenju premijera Zolja, ako ga usvoje zastupnici skupštine uspostaviti detaljna i prava podjela nadležnosti između Kantona Sarajevo, općina i Grada. Upravo će njegova realizacija uz projekt "Pametni grad" osigurati da se tačno zna u čijoj je ingerenciji svaki kvadrat, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Nihada Čolić i direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a Fermin Cordoba, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Kolegij Skupštine KS: Sjednica zakazana za sutra je nelegalna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'