Stranačke aktivnosti     | 20.06.2018. 13:19 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Vlada TK se, umjesto sistemskog pristupa problemu, mjesecima politički igra sa sudbinama liječnika. Na kraju, igraju se sa sudbinama svih stanovnika TK, jer na kocku stavljaju zdravlje i živote građana, vodeći kompletan zdravstveni sistem u potpuni kolaps. 

Ogromni iznosi novca su u ovom mandatu potrošeni na kupovinu političke ljubavi u nestabilnim koalicijama, umjesto da je taj novac utrošen za poboljšanje statusa zdravstvenih radnika kao najvrjednijeg resursa. 

Činjenica da su doktori dovedeni u situaciju da dignitet svog plemenitog poziva spašavaju otkazima pokazuje da je politički sistem u potpunosti kapitulirao kada je u pitanju vršenje nadležnosti u oblasti zdravstva. 

Najteži bolesnik u Tuzlanskom kantonu je zapravo tamošnja vlada. Za nju lijeka prije oktobra nema. Međutim, problem je što ovaj bolesnik na izdisaju kao epidemiju širi vlastitu propast koju uzrokuje u svim segmentima života, a naročito u zdravstvu. 

Opravdanja za ugrožavanje zdravlja i života građana nema. Opravdanja za bešćutnost i oglušenje na opravdane zahtjeve liječnika nema. 

Jasno je da zdravstvo u TK već godinama predstavlja poligon nekontrolisanog zapošljavanja. Zdravstvo u TK je kao instrument politike dovedeno na nivo improvizacije između doktora i pacijenta. Zdravstveni sistem umjesto da bude razvijan i modernizovan, tek preživljava, a i to isključivo zahvaljujući entuzijazmu zdravstvenih radnika. Jasno, od entuzijazma se ne živi. Ljudi kojim povjeravamo svoje živote moraju biti adekvatno podržani od sistema za odgovornost koju preuzimaju. 

Nema dileme da se nalazimo u vanrednoj situaciji koja zahtjeva puni politički angažman svih institucija kantona kako bi se osigurala zdravstvena zaštita građana. 

Pregovori nemaju alternativu. Vlada mora u saradnji sa Skupštinom iznaći sredstva za sistemsko rješenje problema zdravstvenih radnika. 

Višemilionska ulaganja u opremu i zgrade za koje i danas vraćamo kredite postaju besmislena ukoliko dopustimo da nam zbog političkog diletantizma i indolentne vlasti liječnici odu izvan zemlje. Druge države razumiju da je dobar liječnik jedan od najdragocjenijih izvoznih proizvoda BiH. Oni će zasigurno učiniti sve da iskoriste ovaj momenat za stimulisanje njihovog odlaska u zemlje EU.  

Umjesto da učine sve da zadrže naše liječnike, Vlada TK svojim postupcima očito i sama stimuliše naše liječnike da napuste našu domovinu i sreću potraže negdje gdje će biti cijenjeni i prepoznati. Da bi se postalo dobar stručnjak, liječnik, potrebne su godine školovanja, investiranja i rada. Da bi se postalo loš kadar nije potrebno nikakvo ulaganje i napor. Ne smije se dozvoliti da loši političari određuju sudbine liječnika, najkvalitetnijih stručnjaka koje TK i naša domovina mogu da ponude.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo