Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 15:51 |

U Travniku upriličena kampanja 'Moje zdravlje nema roka'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 20. lipnja (FENA) - Promocija javnog zdravlja i prava građana na zdravstvenu zaštitu, te jednak pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, cilj je kampanje "Moje zdravlje nema roka", koja je danas organizirana u Travniku.

Kampanju provodi organizacija "Partnerstvo za zdravlje", zajedno sa Zdravstvenom mrežom i ICVA-om, uz podršku CCI-ja, a svrha joj je ukazati na činjenicu da sve više građana gubi pravo na zdravstvenu zaštitu radi rokova koji su im postavljeni u Zavodu za zapošljavanje.

Projekt menadžer u organizaciji "Partnerstvo za zdravlje" Damir Laličić kazao je Feni kako je cilj ove kampanje izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH, čime bi bili ukinuti rokovi za prijavljivanje na zavodima za zapošljavanje.

- Izmjenom Zakona, smanjio bi se broj neosiguranih osoba, te osigurala primjena međunarodno priznatih prava i sloboda utvrđenih u međunarodnim standardima - istaknuo je Laličić. 

Upozorio je kako je, zbog nemogućnosti da ispoštuje postojeće rokove za prijavu na evidenciju zavoda za zapošljavanje, oko 100.000 ljudi u Federaciji BiH ostalo bez zdravstvenog osiguranja.

- Tražimo zakonsku izmjenu koja se tiče, konkretno, postojećih rokova jer, ukoliko ste spriječeni da ih ispoštujete, nemate pravo na zdravstvenu zaštitu. Na taj način, stvara se diskriminacija jer osoba može biti u bolnici, inozemstvu, ili na bilo koji drugi način udaljena od zavoda, ali gubi pravo. Rok za prijavu u Zavod za zapošljavanje ne smije nikako biti povezan sa korištenjem prava na zdravstvenu zaštitu - istaknuo je Laličić.

Ocijenio je kako su građani Federacije BiH prepoznali važnost rješavanja ovog problema, o čemu svjedoči i činjenica da je peticiju, kojom se traže izmjene postojećeg zakona, do sada potpisalo oko 12.000 ljudi.

Najavljeno je kako će kampanja biti ponovno upriličena u Travniku 22. lipnja, a radi se o jednoj od aktivnosti koje su u proteklom razdoblju provedene u više od 50 gradova i općina Federacije BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Isak: Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS tražit ću informacije o nastavku akcije 'Black tie 2'

Akcija 'Biljka za osmijeh roditelja i djeteta' za ljepše dvorište Roditeljske kuće Sarajevo

Počela akcija 'Za još ljepši Tomislavgrad'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu