Kultura     | 20.06.2018. 11:41 |

Sarajevski ratni teatar SARTR na Festivalu komedije u Skoplju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Peti Međunarodni festival komedije "Gola mesečina" u Skoplju otvorila je predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR "Jedvanosimsoboakamolistobo" Nejre Babić i Aleša Kurta, koji potpisuje i režiju.

Nakon uspješnih nastupa na festivalima "Mostarska liska" u Mostaru i Festivalu bh. drame u Zenici, ova predstava je osvojila i makedonsku publiku, te je ansambl SARTR-a ispraćen ovacijama, saopćeno je iz SARTR-a.

Tematiku predstave, kao i socijalno-satirični angažman koji posjeduje, jednako snažno su prepoznali i gledatelji u Skoplju. Njihova je reakcija uticala i na izvrsnu kolektivnu glumačku igru koja je već na početku Festivala postala favoritom za glavnu nagradu. 

U predstavi igraju Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anida Isanović k.g. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Predstava je realizirana u okviru projekta "Kofer za sjećanja" Studija lutkarstva Sarajevo kojeg podržava Vlada Švicarske.

Festival "Gola mesečina" trajat će do 24. juna, uz učešće teatara iz Makedonije, BiH, Srbije i Bugarske. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'