Svijet     | 20.06.2018. 13:08 |

Većina Nijemaca ne vjeruje da će Merkel doći do evropskog sporazuma o imigraciji

FENA Internet

BERLIN, 20. juna (FENA) - Tri četvrtine Nijemaca ne vjeruje da će kancelarka Angela Merkel uspjeti osigurati evropsko rješenje migrantske krize, koje je pokvarilo njene odnose s bavarskim saveznicima u vladi, pokazala je anketa objavljena u srijedu.

Bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU)  u ponedjeljak je dala Merkel rok od dvije sdedmice da postigne sporazum s evropskim saveznicima nakon što se njemačka koalicijska vlada gotovo raspala u sporenjima oko imigracije među članovima Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Merekel i njene sestrinske stranke CSU.

U anketi nad 5.038 ljudi, agencije Civey za novine Die Welt, 74,7 posto ispitanika bilo je skeptično, dok 18,1 posto vjeruje da Merkel može provoditi uspješne pregovore.

Horst Seehofer, čelnik CSU i njemački ministar unutrašnjih poslova, želi vratiti imigrante koji su već registrovani u drugim državama EU, ali se Merkel protivi svakom jednostranom potezu na poništenju njene politike otvorenih vrata iz 2015. godine i podrivanju njenog autoriteta.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova iz redova CSU Joachim Herrmann izjavio je za njemačku radio stanicu Deutschlandfunk kako je optimista da će Merkel osigurati bilateralne sporazume s ostalim zemljama EU o vraćanju imigranata.

On je, međutim, ukazao na izjave Seehofera da se moraju vršiti pripreme u slučaju da Merkel ne bude imala uspjeha u pregovorima kako bi savezna policija mogla vraćati migrante registrovane u drugoj državi EU već od prve sedmice jula.

 - To je neophodno. Ne možemo više posmatrati kako se odvija taj izbjeglički turizam širom Evrope - kazao je Herrmann.

Dodao je da bi odbijanje migranata od 1. jula koji su već registrovani u drugim zemljama EU bilo zakonito.

-To je postojeći zakon - kazao je.

Volker Kauder, čelnik parlamentarne grupe CDU/CSU, upozorio je protiv poduzimanja jednostranih mjera njemačkih vlasti u izbjegličkoj politici, rekavši za javnog emitera programa ZDF:

- Vjerujem da na kraju mi možemo rješiti taj problem samo s našim evropskim susjedima i da ne ulazimo u to sami.

On je izrazio optimizam da će Merkel uspjeti da postigne sporazum s evropskim partnerima da prihvate izbjeglice, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom