Svijet     | 20.06.2018. 09:06 |

Nikki Haley objavila američko povlačenje iz Vijeća za ljudska prava

FENA Internet

WASHINGTON, 20. juna (FENA) - Sjedinjene Države se povlače iz Vijeća UN-a za ljudska prava, objavila je u utorak američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley, optužujući međunarodno tijelo da štiti zlostavljače, za licemjerstvo i "hroničnu pristrasnost" protiv Izraela.

Haley je priznala da SAD nisu uspjele da uvjere druge zemlje da otvoreno podrže napore Washingtona da se reformira vijeće.

Potez je posljednji u nizu povlačenja iz međunarodnih tijela i sporazuma američke politike pod predsjednikom Donaldom Trumpom, uključujući jednostrana povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma i pariškog klimatskog sporazuma. Te odluke teško su opteretile američke veze s ključnim saveznicima.

Iako su odnosi Washingtona s mehanizmima UN-a za ljudska prava generalno bili zategnuti - George W. Bush također je povukao SAD iz vijeća - Trumpov prethodnik Barack Obama izabrao je saradnju s vijećem i pod njegovim mandatom SAD su postale članica vijeća, u potezu koji je na globalnoj pozornici dobro prihvaćen.

- Predugo je Vijeće za ljudska prava zaštitnik onih koji krše ljudska prava i jama je bez dna političke pristrasnosti. Najnečovječniji režimi u svijetu i dalje izbjegavaju nadzor svjetske zajednice - izjavila je Haley, strojeći pokraj državnog sekretara Mikea Pompea.  

Iako je Haley priznala da američlka administracija nije donijela odluku o povlačenju laka srca, ona nije štedila riječi kritike prema vijeću, rekavši da je to "organizacija koja nije vrijedna svog imena". 

Ona je također opisala vijeće sa sjedištem u Ženevi - koje čini 47 članica izabranih od država članica UN-a - kao "licemjernu organizaciju koja služi sama sebi i pravi smijuriju od ljudskih prava".

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je da takva odluka riskira da naškodi američkoj međunarodnoj ulozi i reputaciji.

- SAD su uvijek bile na čelu zaštite ljudskih prava širom svijeta i mnoge su godine bile snažan partner Evropskoj uniji u Vijeću za ljudska prava. Današnja uloga riskira podrivanje američke uloge kao predvodnika i pristalice demokratije na svjetskoj pozornici - izjavila je glasnogovornica Mogherinijeve, Maja Kocijančić.

Čelnik Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, Zeid Ra'ad Al Hussein, izjavio je da je američko povlačenje "razočaravajuća, ako ne i iznenadna vijest".

- Uzimajući u obzir stanje ljudskih prava u današnjem svijetu, SAD bi trebale pojačati angažman a ne povlačiti se - napisao je  Zeid na Twitteru, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo