Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 19.06.2018. 16:53 |

Xi i Kim o sporazumu o denuklearizaciji iz Singapura

FENA Internet

PEKING, 19. juna (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping susreo se s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom danas u Pekingu, a očekuje se da će dva lidera razgovarati o narednim koracima denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Xi je dočekao i pozdravio Kima na vojnoj ceremoniji u Velikoj dvorani naroda, prenosi državna televizija CCTV.

Tokom dvodnevnog posjeta glavnom gradu Kine, Kim će obavijestiti kineskog predsjednika o razgovorima koji je vodio tokom historijskog samita sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru prošle sedmice.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova istaknuo je da se nada da će posjeta doprinijeti poboljšanju veza dviju zemalja kada se radi o bitnim pitanjima kao i promoviranju regionalnog mira i stabilnosti.

Ovo je treća Kimova posjeta Kini, nakon sastanka s Xijem u martu u Pekingu i ponovo u maju u sjeveroistočnom kineskom gradu Dalianu.

Kina je glavni trgovinski partner Sjevernoj Koreji i igrala je ključnu ulogu u pregovorima između Pyongyanga Washingtona.

Nakom samita Kima i Trumpa, SAD i Južna Koreja suspendirale su planirane zajedničke vojne vježbe u augustu, kao što je američki predsjednik obećao, prenosi dpa.

- Još uvijek koordiniramo dodatne akcije. Odluke o dodatnim 'ratnim igrama' nisu donesene - navedeno je iz Pentagona.

Američki državni sekretar Mike Pompeo ranije je kazao da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ukinute sve dok ta zemlja potpuno ne bude denuklearizirana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta