Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 16:11 |

Žene u crnom: Pamtimo žene silovane u ratu u BiH

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 19.juna (FENA) - Žene u crnom danas su u Foči povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, a koji se obilježava svakog 19.juna, održale protest u crnini i ćutanju.

Kako je u izjavi za Fenu kazala iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95 Halida Konjo Uzunović, tokom sukoba u Bosni i Hercegovini silovano je oko 20.000 žena, najbrojnije žrtve bile su muslimanke, a među počiniocima najviše  je bosanskih Srba.

Kako ukazuju iz ove nevladine organizacije, Foča je tokom rata u BiH postala sinonim za masovna, sistematska silovanja žena i djevojčica.

Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu.

- Žene u crnom su danas bile s nama da iskažu solidarnost i saosjećanje prema ženama koje su prošle kroz seksualno nasilje, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele. Mi smo danas zajedno posjetile sportsku dvoranu „Partizan“, zatim  smo bile u protestnoj šetnji do mosta na Drini te prvi puta smo posjetile zloglasni logor „Karamanova kuća“ – istakla je Konjo Uzunović.

Naglasila je da je u zločinima u Foči, a prema prikupljenim  podacima Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva, nestalo 2.704 građana nesrpske nacionalnosti,a većina su Bošnjaci.

Od tog broja je za 1.899 ljudi potvrđeno da su ubijeni, a 853 se još uvijek vode kao nestali.

Presudom fočanskoj trojci (Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač, Zoran Vuković), Haški tribunal je 2001. prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Foča dobija moderan fudbalski teren

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo