Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 17:11 |

Sudije Vrhovnog saveznog suda Njemačke u posjeti Sudu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Sudije Vrhovnog saveznog suda Njemačke borave u posjeti Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz bh. suda.

Gostujući delegaciju primili su predsjednik Suda Ranko Debevec, predsjednica Krivičnog odjeljenja sudija Minka Kreho i registrar Emira Hodžić. 

Predsjednik je goste upoznao s organizacijom Suda Bosne i Hercegovine, nadležnostima, brojem predmeta, sastavom sudećih vijeća i drugim specifičnostima.

Sutkinja Kreho je izložila glavne izazove u radu sudija Krivičnog odjeljenja te naglasila najvažnije mehanizme za uspješno i efikasno vođenje postupaka.

Sudije Vrhovnog saveznog suda iz Njemačke su se interesovali za položaj Suda Bosne i Hercegovine unutar pravosudnog sistema BiH, s posebnim osvrtom na krivične predmete ratnih zločina, naglašavajući njihovu važnost za ukupne prilike u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o pitanju regionalne saradnje u oblasti ratnih zločina.

U fokusu pažnje gostujuće delegacije bila su i pitanja aktuelnih izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine.

Registrar Suda Emira Hodžić je pojasnila aktuelno stanje u vezi s izmjenama tih zakona i nastojanja Suda u prevazilaženju situacije između odluka Ustavnog suda i blagovremenog neusvajanja potrebnih izmjena.

Gostima je prezentovana i publikacija Suda o procesuiranju krivičnih djela korupcije i terorizma.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana