Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 15:56 |

Ministrica Borovac obišla Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 19. lipnja (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u utorak je, uoči Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, s regionalnom predstavnicom UNHCR-a za jugoistočnu Europu i predstavnicom u BiH Anne-Christine Eriksson posjetila Izbjeglički i Readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara.

Tom prilikom ministrica Borovac je uime Vijeća ministara BiH podijelila poklone djeci smještenoj u centru te uručila donaciju Crvenom križu Grada Mostara, koja je prikupljena zahvaljujući bosanskohercegovačkim kompanijama.

Po riječima ministrice, donaciju je dobilo dvadesetero djece izbjeglica te sedamdesetero djece sa statusom migranata.

- Sretna sam da i izbjeglicama i migrantima možemo pružiti ovakve uvjete kakav ima ovaj centar, s adekvatnom brigom i zdravstvenom zaštitom - kazala je ministrica Borovac.

Podsjetila je kako je izbjeglicama, koje već duže vrijeme borave u ovom centru, osigurano i školovanje i zdravstvena zaštita te kako su dvije osobe ovdje završile i devetogodišnje obrazovanje.

Najavila je također kako će neki od njih dobiti i državljanstvo BiH te tako riješiti svoj status.

Predstavnica Regionalnog predstavništva UNHCR-a za jugoistočnu Europu i Predstavništva u Bosni i Hercegovini Anne-Christine Eriksson istaknula je kako se na ovaj dan trebamo podsjetiti na teškoće milijuna raseljenih osoba širom svijeta.

- Svjetski dan izbjeglica je poziv svjetskoj javnosti da pruži potporu obiteljima koje su prisiljene da napuste svoje domove - dodala je.

Podsjetila je kako je Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice 2016. godine pokrenulo kampanju i peticiju "Mi smo uz izbjeglice" čime se ljudima širom svijeta omogućava da pozovu svoje vlade na odgovornost.

- Time će svakom djetetu, izbjeglici biti omogućeno obrazovanje i mjesto za život - kazala je.

Direktor Izbjegličkoga centra u Salakovcu Edin Denjo podsjetio je kako je trenutno u centru smješteno 170 migranata, kao i da je u utorak pristiglo tridesetak izbjeglica.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom