Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 15:22 |

Zadovoljavajuća politička i ekonomska suradnja BiH i Češke Republike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na redovitim bilateralnim političkim konzultacijama između MVP BiH i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, koje su održane 19. lipnja 2018. godine u Pragu.

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova za europske poslove Jakub Dürr.

Konstatirano je da dvije države imaju zadovoljavajuću političku i ekonomsku suradnju, a razgovarano je i o mogućnostima njenog unapređenja i proširenja.

Zamjenik ministra Brkić zahvalio se na potpori Češke Republike u procesima europskih i euroatlantskih integracija BiH.

Izvijestio je sugovornike o najznačajnijim pitanjima vezanim za europski put Bosne i Hercegovine i budućim koracima, ističući evidentan napredak naše zemlje u ispunjavanju zadanih uvjeta, te daljnjoj predanosti ostvarenju ciljeva i provedbi reformi. 

Naglasio je kako BiH očekuje pozitivno mišljenje EK i konzekventno tome stjecanje statusa kandidata. Istaknuo je značaj regionalne suradnje za stabilnost i gospodarski razvoj regije.

Tom prigodom obavijestio je sugovornike i o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regije, što je izuzetno važno u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

Istaknuo da je BiH opredijeljena daljnjem jačanju regionalne suradnje, unapređenju političkog dijaloga i vođenju politike dobrosusjedstva.

Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, izvijestio je tijekom razgovora i o procesu pristupanja BiH u NATO i ispunjavanju preostalih uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Naglasio je da je suradnja NATO-a i BiH na visokoj razini i da se ostvaruje kroz programe suradnje te da se očekuje aktiviranje MAP-a od strane saveznika čim prije.

Aktiviranje MAP-a predstavljalo bi pozitivan integracijski signal za BiH u 2018.godini.

Zamjenik Brkić informirao je sugovornike i o unutarnjoj političkoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na nužnost izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se omogućila provedba rezultata predstojećih Općih izbora, na temelju odluke Ustavnog suda BiH.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Češke Jakub Dürr izrazio je zadovoljstvo napretkom BiH na putu ka EU, te se posebice interesirao za pitanja utjecaja trećih zemalja u BiH i regiji, sveukupnoj regionalnoj suradnji i očekivanjima BiH od trenutnog i nadolazećih predsjedavanja EU.

Naglasio je kako će Češka i dalje pružati snažnu potporu BiH na njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama jer po uzoru na Češku Republiku ti procesi mogu donijeti isključivo stabilnost, sigurnost i ekonomski rast.

Na sastanku je razgovarano i o porastu broja migranata i novim migrantskim rutama u regiji te mogućim koracima kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015. godine. Razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje i investiranja u BiH.

U oblasti trgovine, robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Republike Češke bilježi rast.

Tijekom boravka u Češkoj Republici zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je na Praškom Europskom Summitu 2018.

Na uvodnoj plenarnoj sesiji pod nazivom Populizam i demagogija: Jesmo li doista izašli iz šume? zamjenik Brkić je govorio o izazovima s kojima se regija Zapadnog Balkana danas suočava kao i sigurnosnim prijetnjama.

U svom obraćanju je naglasio kako je proširenje EU najbolja sigurnosna politika za regiju i siguran recept za stabilnost. Perspektiva proširenja EU pridonosi toj stabilnosti, pružajući zajedničku perspektivu za budućnost.

U tom smislu je i perspektiva članstva u EU za Bosnu i Hercegovinu poticaj za sve reformske procese u našem gospodarstvu, društvu i upravi, istaknuo je, među ostalim, zamjenik Brkić.

Praški Europski Summitu 2018 organizirali su Institut za međunarodne odnose Prag i EUROPEUM Institut za europsku politiku, saopćeno je iz MVP-a BiH.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo