Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 15:56 |

Panel diskusija na Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Na Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu (19. juni) agencije Ujedinjenih naroda u BiH, u okviru Zajedničkog programa UN-a "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH", održale su peti sastanak Upravnog odbora da bi se predstavila ključna postignuća i dalje aktivnosti u odgovoru na potrebe preživjelih, sa predviđenom provedbom do marta 2020. godine.

Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu proglasila je 19. juna 2015. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda, s ciljem podizanja svijesti o potrebi okončanja seksualnog nasilja u konfliktu i odavanja počasti preživjelima širom svijeta.

- Ovogodišnje obilježavanje usmjereno je na djecu začetu tokom ratnih silovanja. U saradnji s kancelarijom specijalnog predstavnika UN-a o seksualnom nasilju u konfliktu, program je podržao učešće predstavnika nevladinog udruženja iz Bosne i Hercegovine na panel diskusiji u zgradi Sekretarijata Ujedinjenih naroda u New Yorku - navodi se.

Glavni sekretar UN-a António Guterres izjavio je da se djeca, začeta u ratnim silovanjima, često bore s pitanjima identiteta i pripadnosti i decenijama nakon što oružje utihne, a njihove majke znaju biti marginalizirane i izopćene u vlastitim porodicama i zajednica.

- Na Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u sukobima osnažujemo glasove ovih zaboravljenih žrtava rata, koji su stigmatizirani, obilježeni i isključeni u društvima polariziranim oružanim sukobom - kazao je.

Na sastanku je predstavljen globalni izvještaj o temi unapređenja zaštite djece začete u ratnim silovanjima, zajedno s ključnim nalazima i preporukama koje će poslužiti kao temelj za slično istraživanje planirano tokom 2018. godine u BiH.

- Zajednički program UN-a ima za cilj promociju prava i odgovor na potrebe preživjelih seksualnog nasilja povezanog s sukobom, a provode ga IOM, UNDP, UNFPA i UN Women. Na čelu napora je specijalni predstavnik UN-a za pitanja seksualnog nasilju u konfliktu, a program finansiraju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Akcija UN-a protiv seksualnog nasilja u konfliktu i Vlada Kanade - saopćeno je iz UNFPA BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Glas mladih za mir - Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

UNFPA i Agencija za statistiku BiH - Važnost ažuriranih podataka za socioekonomskih razvoj

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom