Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 14:17 |

Salkić: Nastaviti borbu za prava bošnjačkih đaka u RS-u

FENA Saopćenje

VLASENICA, 19. juna (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je posjetio Osnovnu školu u naselju Cerska kod Vlasenice, gdje je razgovarao s učenicima i nastavnicima u ovoj ustanovi.

-Obrazovanje je jedan od najvažnijih temelja razvoja našeg društva i države Bosne i Hercegovine. Posebno je važno obrazovanje naše djece u povratničkim sredinama kao što je Cerska, ali i njegovanje drugih aktivnosti na poljima kulture, tradicije i kulturno-historijskog naslijeđa. Ova djeca su naši heroji, ponos i garant budućnosti u ovim krajevima - naglasio je Salkić.

Iako su suočeni s diskriminacijom, negiranjem bosanskog jezika i mnogim drugim problemima u ovom entitetu, oni, kako je kazao, uz nemjerljivu podršku svojih roditelja i nastavnika vrijedno uče, rade i obrazuju se.

Ukupno trideset učenika je, povodom posjete i završetka školske godine, priredilo zanimljivu priredbu u okviru koje su recitovane pjesme.

Potom je upriličeno druženje, a entitetski potpredsjednik je vrijedne učenike iz Cerske počastio slatkišima, te im poželio sreću u nastavku školovanja. Tokom posjete je održan i sastanak sa nastavnicama u ovoj školi, na kojem se govorilo o aktivnostima u školi, te problemima s kojima se suočavaju.

-I ova priredba koju su pripremili potvrđuje da oni predano rade i stiču nova znanja, ali i pokazuju svoje kvalitete koje stiču u vannastavnim aktivnostima. Naša obaveza je da nastavimo borbu za njihova prava, te da u budućnosti učinimo sve da njihovo obrazovanje učinimo još kvalitetnijim i boljim. Nadležne institucije i organizacije pozivamo da poštuju prava djece, ulože veće napore i da povratničkoj djeci omoguće obrazovanje kako i zaslužuju u civliziranom svijetu - kazao je tokom posjete potpredsjednik Salkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu