Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 14:35 |

Novinari i aktivisti iz Sirije i Iraka na radionici o tranzicijskoj pravdi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Mediji i organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u post-konfliktnim procesima izgradnje mira i društva tolerancije. U takvim okolnostima novinari moraju biti odgovorniji i profesionalniji, jer medijski sadržaji koje proizvode imaju uticaj na kulturu i ponašanje građana, rečeno je na radionici o temi "Tranzicijska pravda i izvještavanje" koja je danas počela u Sarajevu.

Šestodnevna radionica koju organizuje Udruženje BH novinari uz podršku danske organizacije International Media Support (IMS) okupila je 11 novinara i aktivista civilnog društva iz Sirije i Iraka.

- Medijske kuće i organizacije civilnog društva moraju biti odgovornije i kreativnije u svom djelovanju u ratnim i post-ratnim društvenim okolnostima. Novinari i aktivisti moraju biti svjesni kako medijski sadržaji i aktivitet civilnog sektora značajno utiču na percepciju stvarnosti, kulturu kao i ponašanje građana - rekao je medijski savjetnik IMS-a Henrik Keith Hansen te istakao kako su društvu u specifičnim konfliktnim okolnostima potrebni novinari koji bi izvještavali na inovativan način, sa fokusom na rješenjima i koji mogu napraviti iskorak iz konvencionalnog izvještavanja.

Programski direktor IMS-a Osama Hababe kazao je da su novinari Bosne i Hercegovine u novijoj historiji iskusili ratno i tranzicijsko novinarstvo te izrazio nadu će radionica u Sarajevu pomoći i doprinijeti izgradnji mira i medijske scene u Iraku i Siriji.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić istakla je značaj organiziranja novinara u profesionalne asocijacije, naročito u konfliktnom i post-konfliktnom kontekstu.

- To je važno zbog predstavljanja etičkih principa i integracije medijske zajednice te zbog doprinosa razvijanju medijskih zakona i institucija kao infrastrukture potrebne za slobodno djelovanje medija i rad novinara - naglasila je Rudić.

Sudionici će u šest dana edukativnog programa, između ostalog, učiti i diskutovati o standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama u vezi rata i kršenja ljudskih prava, tranzicijskoj pravdi i suočavanju sa prošlošću, dokumentovanju ratnih zločina te medijskom doprinosu izgradnji mira i stabilnosti.

Iskustva sa polaznicima razmijenit će medijski profesionalci, predstavnici akademske zajednice, stručnjaci za tranzicijsku pravdu i aktivisti iz BiH. Pored toga, predviđene su posjete redakcijama Oslobođenja i Federalne televizije, BHN klubu novinara u Mostaru i Galeriji 11/07/95 u Sarajevu, saopćeno je iz Udruženja BH novinara.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'