Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 14:03 |

Halilović: Separatistički akt Vlade RS-a u oblasti visokog obrazovanja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. juna (FENA) - Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u Bosni i Hercegovini Enver Halilović optužio je Vladu Republike Srpske (RS) da je izvršila separatistički antidejtonski čin u oblasti osiguranja kvaliteta visokog obrazovanja BiH.

U pismu OHR-u, OSCE-u, delegaciji EU u BiH te ambasadorima država Vijeća za provođenje mira u BiH zatražio je da spriječe, kako je naveo, antidejtonski separatizam Vlade RS-a u pogledu provedbe procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH.

Halilović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci naglasio da Vlada svojim potezima ruši državnu agenciju.

Vlada RS-a zahtjeva, kako je naveo, da Agencija na nivou BiH ne radi po državnom zakonu o visokom obrazovanju, već propisima na nivou tog bh. entiteta.

-Da bi spriječila rad Agencije na nivou BiH po državnom zakonu, po kojem je i osnovana, Vlada RS-a je u septembru 2016. zabranila delegaciji srpskog naroda u Upravnom odboru državne agencije da usvoji odluku o normama kojom se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja u BiH, uz političku floskulu o tzv. prijenosu nadležnosti - rekao je Halilović.

Odbacio je zahtjev Vlade RS-a da se radi po odluci o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u podršku visokog obrazovanja iz 2011. godine.

-Agencija iz RS je, po nalogu Vlade RS-a, donijela svoj pravilnik o akreditaciji i time izdvojila njihov proces akreditacije iz jedinstvenog procesa akreditacije. To je pravno politički akt separatizma – upozorio je Halilović.

Ipak, očekuje da će se naći izlaz iz ove situacije, moguće i na sutrašnjoj sjednici upravnog odbora Agencije na nivou BiH.

Direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS-u Biljana Vojvodić nedavno je optužila Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitetau (HEA) Bosne i Hercegovine za pokušaj opstrukcije procesa akreditacije visokoškolskih ustanova iz tog bh. Entiteta.

-HEA uslovljava nastavak procesa akreditacije usvajanjem odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u podršku visokog obrazovanja. Sporno je to što se ovom odlukom pokušava nadležnost u oblasti akreditacije prenijeti na nivo BiH - rekla je tada Vojvodić.

Halilović je ove stavove iz RS-a odbacio kao netačne.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo