Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 13:56 |

Đonlagić: Zakon o izbornim jedinicama obaveza Parlamenta

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Predstavnici DF-a, Naše stranke, SBB-a, SDA i SDP-a uputili su danas u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku tekst Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Također, danas su predsjednici klubova poslanika DF-a, SBB-a, SDA i SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predali zahtjev predsjedavajućem Doma za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi na dnevnom redu bio spomenuti prijedlog zakona.

Predsjednik kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić izjavio je da predsjedavajući Predstavničkog doma po poslovniku ima obavezu da sada sazove vanredne sjednicu, a na njemu je da odredi kada.

- Taj zakon predstavlja ispunjavanje obaveze Parlamenta FBiH da uredi svoje višečlane izborne jedinice, kao i strukturu i broj poslanika i delegata - rekao je Đonlagić.

Pojasnio je da tekst zakona sadrži poglavlje Struktura i broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH po kojem su ispunjeni principi posude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, tako što je odredba koja je brisana iz Izbornog zakona BiH sada uvrštena u ovaj zakon u skladu s Ustavom FBiH.

Đonlagić je istakao da Ustav određuje strukturu i broj delegata u Domu naroda tako što iz svakog kantona, ukoliko je izabran kantonalni zastupnik iz reda konstitutivnih naroda i ostalih ima pravo da bude kandidat za delegata u Domu naroda.

- Vjerujemo da Parlament FBiH sada ima kapacitet da usvoji ovakav zakon jer je on prevencija eventualnoj blokadi implementacije oktobarskih izbornih rezultata za ovaj nivo vlasti - naveo je Đonlagić.

Predsjednik Kluba poslanika HDZ-HNS Jozo Bagarić naglasio je da oni još nisu dobili spomenuti tekst zakona, ali ako je na tragu dosadašnjih prijedloga stav HDZ-HNS je da je to u nadležnosti državnog nivoa vlasti i neće ga podržati.

- Izgleda da postoji svebošnjačko jedinstvo protiv Hrvata. Ja se nadam da ipak stvari nisu baš takve, ali ako budu takve Hrvati imaju spreman odgovor - kazao je Bagarić.

Đonlagić je istakao da argumentacija HDZ-a kako je ovo u nadležnosti državnog parlamenta predstavlja zamjenu teza jer se ne radi o izbornom zakonu.

Dodao je da već postoji ovakva pravna praksa jer je Centralna izborna komisija 2014. donosila odluku za Narodnu skupštinu RS koja je prethodno donijela jedan ovakav zakon.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta