Ekonomija     | 19.06.2018. 13:40 |

Otvoren međunarodni sajam 'Energa', više od 100 izlagača

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "Energa 2018", osmi po redu, otvoren je danas u Sarajevu, gdje  se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

Na otvaranju sajma u dvorani ''Mirza Delibašić'' KSC Skenderija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović istakao je da ovaj sajam ima regionalne dimenzije te da je prilika za razvoj energetskog sektora, u kojem je  BiH u proteklom periodu napravila napredak, ali ne dovoljan.

- Usvojeno je neliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali moglo je više - poručio je Šarović te dodao da listi dokumenata nedostaje okvirna energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa.

Izrazio je nadu da će ove godine barem jedan od ova dva dokumenta biti usvojen, s tim da će akcent biti na zakonu.

Naglasio je da se energetskom sektoru mora posvetiti mnogo više pažnje, u suprotnom, istakao je, BiH će doći u nezavidnu situaciju.

- Reforme su jedini ispravan put, a preduslov za to je usvajanje modernog zakonodavstva i evropskih standarda - kazao je Šarović.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je također naglasila da je ''Energa'' bh. brend, ali i brend cijelog regiona.

Potcrtala je da je u BiH veliki broj termoelektrana koje čekaju modernizaciju i koje mogu dati puno više od električne energije.

- Kao resorna ministrica ponosna sam da izdajemo sve više okolišnih dozvola za solarne panele i vjetroelektrane - rekla je Đapo, koja je zajedno s organizatorima sajma i ministrom Šarovićem otvorila ovogodišnju ''Energu''.

Sajam je otvorio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da ''Energa'' ide u pravcu da postane ugledna platforma za razmjenu ideja i iskustva u jugoistočnoj Evropi i da ima značajnu ulogu u regiji jer se predstavljaju investitori u energetskom sektoru.

Istakao je da Turska čvrsto vjeruje da je ekonomski prosperitet ključan za održavanje stabilnosti u regiji.

- Prekogranični projekti će osigurati još više platformi u kojima će zemlje regiona raditi za prosperitetniju budućnost - naglasio je Koc.

Predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić posebno je istakao važnost panela koji će biti održani u okviru sajma.

- Izlagački dio i konferencijski dio su uvezani i svi izlagači su dio konferencijskog dijela - rekao je Jašarspahić.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić je poručio da energetski sektor ima značajnu ulogu u ukupnom ekonomskom razvoju BiH.

- Postojeći energetski resursi i mogućnost razvoja daju mogućnost da BiH postane regionalni lider u sektoru energetike - naveo je Đonlagić.

Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirat će različite teme iz energetskog sektora, a poseban  akcent bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH. 

Uskoro VIDEO !!!!

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo