Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 12:25 |

Utvrđen prijedlog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 19. juna (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona i uputila dokument u skupštinsku proceduru.

Zakonom o unutrašnjim poslovima TK regulisano je da Uprava policije ima status budžetskog korisnika unutar budžetskog razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova TK i da samostalno koristi sredstva za plaće, dodatke na plaće, naknade i doprinose, opremu, vozila i sitni inventar, školovanje i specijalizaciju, gorivo, uniforme i materijale za održavanje javnog reda i sigurnosti, kao i druge pripadajuće troškove, vezane za policijske poslove.

Međutim, zbog efikasnije realizacije diobnog bilansa, između Ministarstva i Uprave policije izmjenom se generalizuje utrošak sredstava, u skladu s Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Istovremeno se vrši usklađivanje sa odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH, u kojem je propisano da radom kantonalne uprave rukovodi direktor.

S tim u vezi, naziv funkcije "policijski komesar, mijenja se terminom "direktor Uprave policije“, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK.

Također, navodi se, predviđeno je da će se odredbe Zakona primjenjivati nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu. Naime, s obzirom na to da bi predstojeći izbori u BiH mogli prouzrokovati kašnjenje s formiranjem vlasti na svim nivoima u BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, to bi za posljedicu moglo imati ne usvajanje budžeta Kantona za 2019. godinu, u predviđenom zakonskom roku.

U tom slučaju, usvojila bi se Odluka o privremenom finansiranju, u kojoj ne bi bila sadržana sredstva za plaće i ostale materijalne troškove Uprave policije, koja se po dosadašnjim odredbama Zakona nalazila u MUP-u TK-a, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo