Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 12:43 |

Mektić: Problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni i evropski pristup

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, odžanog u organizaciji Vijeća Evropske unije, naglasio je, da problem ilegalnih migracija zahtijeva regionalni pa i zajednički evropski pristup te da se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, na  sastanku, kojem je prisustvovao komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos, razgovarano je o izazovima i saradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici.

Također, napravljen je pregled migrantske situacije u regionu, akcijama koje države samostalno poduzimaju i međusobnoj saradnji.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je upoznao komesara  Avramopoulosa i prisutne ministre sa izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine. 

Također, upoznao je prisutne o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita. Na sastanku u Briselu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti.

 Ministri zemalja Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti saradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Nešić uputio telegram povodom tragičnog napada u Pragu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom