Kultura     | 18.06.2018. 18:22 |

Alibašić: Vidjeti gdje smo pogriješili u interpretaciji svetih tekstova (VIDEO)

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - U Sarajevu se u organizaciji Georgetown univerziteta i tri teološka fakulteta u BiH - islamskog, katoličkog i pravoslavnog održava 17. sesija seminara posvećenog izgradnji boljih mostova između kršćana i muslimana.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu domaćin je 17. Building Bridges seminara o temi "Nejednakost u svijetu: kršćanska i muslimanska perspektiva" koji je danas otvoren, a ugostit će više od 30 stručnjaka prepoznatljivih u međureligijskom dijalogu.

Na otvaranju seminara vanredni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić istakao je da su ovogodišnje teme foruma razne vrste nejednakosti - rasne, klasne, rodne, etničke, nacionalne, ekonomske i druge.

- Ovogodišnji međunarodni skup učenjaka i naučnika posvećen je pitanju nejednakosti, ali i načinu suočavanja muslimana i kršćana s ovim globalnim problemom – kazao je Alibašić.

Cilj je razumjeti i propitati kršćansku i islamsku viziju života bez podjela i nejednakosti kakvu sveti tekstovi nude, ali i njihove drugačije interpretacije.

Kako je kazao Alibašić, bitno je da u naredna četiri dana 'vidimo gdje smo to pogriješili u interpretaciji svetih tekstova i da vidimo kako iz njih najviše možemo izvući princip jednakosti'.

Organizator godišnjih Building Bridges seminara je Georgetown univerzitet iz Washingtona, a suorganizatori Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Gazi Husrev-begova biblioteka.

Seminar će se odvijati u sesijama, uglavnom zatvorenog tipa u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a zatvaranje je planirano u petak javnom sesijom u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1887

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YUIJUsPWd0lL-toXqY63FF1WXCJntsNv?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana