Ekonomija     | 18.06.2018. 17:26 |

TK - Potpisani kreditni ugovori s bankama za gradnju regionalnih cesta (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. juna (FENA) - U Direkciji za regionalne ceste Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori s tri komercijalne banke o povoljnim kreditnim linijama u ukupnom iznosu većem od 19 miliona KM kojima će biti finansiran nastavak rekonstrukcije i gradnje regionalnih cesta u tom kantonu. Još nisu poznate dionice koje će se graditi ovim novcem. Na to se čeka saglasnost Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona.

Novac je postao operativan samim potisivanjem ugovora. Direktor Direkcije za regionalne ceste TK Agan Delibajrić je izjavio da su ugovori potpisani s Unicredit bankom za kreditno zaduženje od 11. 530.000 KM, sa Intesa San Paolo banom za zaduženje od 4.780.000 KM i s Union bankom za 2.800.000 KM  kreditnog zaduženja. Ugovorena kamatna stopa je 3,3 posto, otplata devet godina, a grace period godina.

Leon Begić iz Uprave Union banke je kazao da su infrastrukturni projekti uvijek najbolji za razvoj, kao i da domaće banke mogu podržati ovakve pa i veće investicije.

Da bi radovi počeli, treba sačekati saglasnost Vlade i Skupštine Tuzalnskog kantona na plan utroška novca na regionalnim cestama, što bi moglo biti okončano u naredne dvije sedmice, kako predviđaju u Direkciji.

Kantonalni ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj Mirsad Gluhić ističe da će se gledati na ravnomjernu raspoređenost po svim lokalnim zajednicama kroz koje prolaze regionalne ceste u TK jer ima lokalnih zajednica kroz koje prolazi puno više takvih cesta.

Kantonalni premijer Jakub Suljkanović izjavio je da će benefite od realizacije ovog  kreditnog aranžmana imati građani i privredna društva TK, a jedan od benefita bit će i što će poboljšanje infrastrukture uticati na privlačenje drugih investitora u ovaj kanton.

Vlada Kantona, u suradnji s Direkcijom za regionalne ceste, kontinuirano ulaže u infrastrukturu, rekao je također premijer.

 Kvalitetnije regionalne ceste jamče sigurnost u prometu, ali su i pretpostavka za  snažnijiji privredni razvoj. Iz Vlade TK napominju da su ovogodišnja ulaganja u infrastrukturu, uključujući i ovaj kreditni aranžman, veća od 26 miliona KM.   

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1885

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gnrvOJdtP8FUhZNcFjEpdI8hbEGzusQv?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

U Makarskoj će biti zabranjena višestambena gradnja i apartmanizacija

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo