Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 16:36 |

Nenadić: Novi master studij 'Javne nabavke u upravi' izuzetan doprinos

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Predstavljanje novog master studija pod nazivom "Javne nabavke u upravi" upriličeno je danas na Fakultetu za upravu-pridruženoj članici Univerziteta u Sarajevu.

Kako je navedeno, program master studija iz oblasti javnih nabavki prvi je i jedini u BiH, namijenjen studentima koji su zainteresirani za usvajanje i unapređenje znanja iz oblasti planiranja, pokretanja i vođenja postupaka javnih nabavki, te pravne zaštite i upravljanja ugovorima u postupcima javnih nabavki. Također je istaknuto da ovaj program može biti atraktivan i za uposlenike u čijem su opsegu poslova javne nabavke.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj izrazio je sigurnost da će program imati ozbiljne pozitivne efekte kada je u pitanju funkcioniranje segmenta javnih nabavki. Njime se, dodao je, pokušava budućim studentima ovog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu ponuditi kvalitetno znanje iz sistema javnih nabavki, koncipirano na određenim evropskim i svjetskim modelima na kojima se insistira u procesima pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

- Jedan od zadataka koji UNSA ima je inoviranje i uvođenje novih nastavnih planova i programa tako da je ovo dobar primjer kojim se nastoji dati doprinos boljitku naše zemlje - istakao je. 

Prezentaciji je prisustvovao i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić koji je istakao da je riječ o značajnom master studiju.

- Javne nabavke su generalno problematičan i veoma kompliciran segment u javnom sektoru, tako da će svaki naučni pristup ovom pitanju biti izuzetan doprinos u razvoju sistema javnih nabavki, a time i transparentnosti trošenja budžetskih sredstava i rada javne uprave - kazao je Nenadić.

Naglasio je da to ministarstvo ostvaruje odličnu saradnju sa Fakultetom za upravu, kako kroz sistem funkcioniranja javne uprave i upravne administracije, tako i neka druga pitanja koja se tiču funkconisanja ove visokoškolske ustanove.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin, uz čiju podršku će se realizovati program master studija, kazao je da postoji veliki problem u BiH kada je u pitanju insitucionalna edukacija iz oblasti provedbe javnih nabavki.

- Godišnje se u BiH provedu javne nabavke u vrijednosti višoj  od tri milijarde konvertibilnih maraka, međutim, ni jedan fakultet, univerzitet ili sveučilište nemaju doticaja sa javnim nabavkama. Zbog toga smo dali punu podršku ovom fakultetu kada su nam se javili sa ovom idejom - kazao je Salčin i dodao da su znanje i edukacija najbolja prevencija korupcije u ovoj oblasti.

Nastavni plan i program novog studijskog programa koncipiran je na 460 naučnih časova, sa teorijskim i praktičnim dijelom.

- Program je koncipiran kao jednogodišnji, za studente koji su završili četverogodišnji studij. Planirano je ukupno sedam predmeta, kao i izrada master rada. Namjera nam je da na ovaj način uspostavimo jedan prepoznatljiv sistem i prevashodno damo znanje i potrebne alate za rad budućim službenicima za javne nabavke - naveo je profesor na Fakultetu za javnu upravu Nermin Lapandić.

Kazao je da će osim profesora ovog fakulteta, kao predavači biti angažovani i eminentni stručnjaci iz oblasti javnih nabavki, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pododjeljenje za javne nabavke Vlade distrikta Brčko za devet mjeseci ove godine pokrenulo je preko 300 postupaka javnih nabavki

'CORE Days 2023': Panel rasprava o zelenim javnim nabavkama (VIDEO)

Trodnevna škola javnih nabavki s praktičnim i individualnim korištenjem sistema e-Nabavke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu