Svijet     | 18.06.2018. 14:34 |

Rouhani početkom jula u posjeti Švicarskoj i Austriji

FENA Internet

BEČ,  18. juna (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani planira posjetiti Švicarsku i Austriju početkom jula, objavile su u ponedjeljak dvije evropske zemlje, naglašavajući da posjeta dolazi u vrijeme kada Evropa pokušava spasiti nuklearni sporazum s Teheranom.

Cilj je pronaći puteve očuvanja napretka ostvarenog kao rezultat sporazuma i osigurati neširenje nuklearnog oružja u regiji uprkos odluci SAD-a da se povuče iz njega, navodi švicarska vlada u saopćenju.

Planirano je da Rouhani boravi u Bernu 2. i 3. jula gdje će razgovarati sa švicarskim kolegom Alainom Bersetom i članovima švicarske vlade u Bernu.

Iranski predsjednik trebao bi se sastati 4. jula s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom i kancelarom Sebastianom Kurzom u Beču.

Rouhanijeva prva posjeta zapadnoj Evropi u dvije i po godine dolazi u vrijeme nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma u maju i ponovo je uveo ekonomske sankcije Iranu.

Trump tvrdi da je sporazum previše slab kako bi spriječio Teheran da stvori nuklearno oružje i požalio se da nije učinio ništa da ograniči iranski uticaj u široj regiji.

Nasuprot tome, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja nadzire iranske nuklearne aktivnosti, tvrdi da je ta zemlja značajno reducirala svoj nuklearni program, kako se navodi u sporazumu.

Iranski čelnici tvrde kako su voljni da održe sporazum s preostalih pet potpisnica - Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom - ali samo ako Evropska unija osigura da Iran može nastaviti da posluje sa Zapadom uprkos američkim sankcijama.

Austrija će "podržati napore EU na spašavanju nuklearnog sporazuma s Iranom", izjavio je izvor iz predsjedničkog ureda u Beču.

Ukoliko sporazum propadne, Teheran će vjerovatno intenzivirati svoje nuklearne aktivnosti koje su strogo limitirane i pod međunarodnim su nadzorom od početka  2016.

Nuklearni sporazum postignut je u julu 2015. godine u Beču. Završnim pregovorima u austrijskoj prijestonici prethodili su dugi razgovori u švicarskim gradovima Genevi i Lausanni.

Švicarska je ključni diplomatski partner Irana, jer su Sjedinjene Države i Saudijska Arabija zadužile neutralnu evropsku zemlju da zastupa njihove interese u Teheranu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ptratit će Ruohanija tokom puta, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana