Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 15:05 |

Gradonačelnik Bihaća Fazlić: Zahtijevam hitnu reakciju državnih organa

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 18. juna (FENA) - Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zahtijeva hitnu reakciju državnih organa da riješe problem migranata u Bihaću koji poprima veće razmjere te ističe da država nije organizovala njegovo efikasno rješavanje.

Fazlić je na pres-konferenciji koja je održana danas istakao da su nakon niza sastanaka i dogovora sa kantonalnim vlastima, dolaska ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u Krajinu, sastanka u Sarajevu kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, usvojeni mnogi zaključci i planovi, ali da njihova provedba na terenu kasni.

- Situacija u gradu Bihaću je sve ozbiljnija, jer pred početak turističke sezone Bihać trpi velike štete - naglasio je.

Pohvalio je jučerašnju akciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a koji su pretresli lokacije gdje se nalaze migranti i iskazao potrebu za redovno provođenje takvih akcija.

- Jasno je da su većina njih dobri ljudi koje je zadesila nesreća kakvu ne bi poželjeli nikome, bilo da se radi o ratnim, ekonomskim ili religijskim migrantima. Zato ne smijemo sebi dozvoliti da postanemo ksenofobični, bilo kakav oblik nacionalizma niti mržnje nije u duhu ovog grada, ali svjesni da među njima možda postoje pojedinci koji su skloni delikvenciji zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu - naglasio je.

Zahvalio je Crvenom križu Grada Bihaća koji svakodnevno priprema 750 obroka za migrante, pružaju im prvu pomoć, ali je izrazio bojazan da će ta brojka ubrzo dostići nivo s kojim se Grad Bihać i Crveni križ Grada Bihaća neće moći nositi.

Sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić istakao je da su građani Bihaća pokazali visok nivo humanosti i tolerancije, ali da oni pokrivaju samo humani aspekt te priče.

U Crvenom križu ističu da su u ovom poslu istrajni isključivo zbog humanosti i korektnog odnosa Grada Bihaća, te jer su svjesni da njihov rad migrante privlači da u najvećem broju borave na jednoj lokaciji, pa time pomažu i građanima Bihaća.  

- Osim iscrpljenosti, osjećamo se i nesigurno jer ne postoji organizovan sistem Ministarstva sigurnosti BiH i informacije ko ulazi, a ko izlazi iz ovog privremenog centra - rekao je predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić, saopćeno je iz Uprave Grada Bihaća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu