Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 13:35 |

Održana OESS-ova radionica o nasilnom ekstremizmu

FENA Zorana Pavković

MOSTAR 18. lipnja (FENA) - Misija OESS-a na nasilni ekstremizam gleda kao na širi društveni problem, a kao jednu od najvažnijih aktivnosti po tom pitanju navodi podizanje svijesti lokalnih aktera, istaknuto je na radionici koja je održana u ponedjeljak u Mostaru na temu "Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu na lokalnoj razini".

Voditeljica projekta borbe protiv nasilnog ekstremizma Misije OESS-a u BiH Selma Zeković kazala je kako je jedna od najvažnijih aktivnosti podizanje svijesti i uvezivanje lokalnih aktera, ne samo iz sigurnosnih agencija, nego i iz centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje i raznih organizacije te medija.

- Mi gledamo na nasilni ekstremizam kao na jedan širi društveni problem. Danas možemo čuti u medijima da se govori o vjerski inspiriranom nasilnom ekstremizmu, međutim to nije jedini nasilni ekstremizam koji imamo u društvu - ocijenila je Zeković.

Dodala je kako se radi i na borbi protiv incidenata koji su počinjeni iz mržnje, kao i na prevenciji takvih pojava.

Kada se konkretno govori o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koja vodi ka terorizmu, onda je jako važno podići svijest lokalnih aktera i osposobiti ih te im dati resurse kako materijalne tako i ljudske, kako bi se bavili prevencijom i ranom intervencijom, poručila je Zeković.

Ustvrdila je kako su adolescenti ranjiva grupa te da je, u tom smislu, iznimno važan rad s mladima kroz obrazovni sektor.

Ocijenila je kako su mladi ranjiva grupa zbog visoke stope nezaposlenosti među tom populacijom, te činjenice da je obrazovni sustav u BiH podložan segregaciji.

Govoreći o ekstremističkim ideologijama Hišam ef. Hafizović, imam džemata Blagaj, kazao je kako ekstremizam ima karakteristiku simplifikacije, odnosno pojednostavljivanja svega mogućega kao što je pogled na život, pogled na stvarnost oko sebe.

Ustvrdio je kako vjera traži nauku, odnosno traži detaljan pristup svakom problemu, pristup koji je ozbiljan i obuhvaća sve aspekte i određenog problema i društva.

- Ekstremizam nema nikakve veze s vjerom. Vjera traži ozbiljan pristup svemu, dok ekstremizam pojednostavljuje stvari i stavlja ih u kontekst crno-bijelo - kazao je Hišam ef. Hafizović.

Aktivistica nevladine organizacije "Volonteri i prijatelji konjičke regije" Semira Jablić istaknula je kao probleme kod mladih nezadovoljstvo, nezaposlenost, neobrazovanost, ustvrdivši kako takve osobe predstavljaju grupu visokorizičnog faktora.

Dodala je kako se susreću s religijskim radikalizmom zbog posljedica proteklog rata i zbog, kako je kazala, usađenog mišljenja u glavama pojedinaca.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Rüdiger podnio tužbu protiv novinara koji ga je optužio za podršku 'islamskom ekstremizmu'

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Stano: Izvješće međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo