Svijet     | 18.06.2018. 10:34 |

Novoizabrani predsjednik Kolumbije Ivan Duque pozvao na jedinstvo

FENA Internet

BOGOTA, 18. juna (FENA) - Novoizabrani predsjednik Kolumbije Ivan Duque pozvao je na jedinstvo, nakon što je jučer pobijedio na izborima nad kandidatom ljevice čiji je uspon razotkrio duboke podjele povodom mirovnog procesa u zemlji.

Duque (42) je, kao konzervativni kandidat, u nedjelju izabran za predsjednika sa 54 odsto glasova, za 12 odsto više od protukandidata Gustava Petra, koji je, ipak, postigao dosad najbolji rezultat za ljevicu u jednoj od najkonzervativnijih zemalja Latinske Amerike, prenosi AP.

-Ovo je prilika koju smo čekali, da okrenemo stranicu političke polarizacije, uvreda i zlobe - rekao je Duque pristalicama koje su slavile njegovu pobjedu protekle noći.

Kada bude stupio na dužnost u augustu, postat će najmlađi predsjednik Kolumbije posle više od jednog vijeka, a u prvim porukama kao novoizabrani šef države obećao je da će neumorno raditi na otklanjanju podjela i da će vladati u korist svih Kolumbijaca.

Također je obećao  direktan obračun sa korupcijom, kao i sa porastom proizvodnje kokaina, koju je nazvao prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Jučer održani izbori su prvi otkako je odlazeći predsjednik Juan Manuel Santos potpisao 2016. sporni mirovni sporazum sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Duqueovo obećanje da će izliječiti rane iz 50-godišnjeg krvavog sukoba iziskivat će brz odgovor, ocjenjuje AP.

Pobunjenici FARC-a, koji su demobilisani u skladu sa sporazumom, teško se uključuju u civilni život u zemlji u kojoj mnogi još nisu spremni na oproštaj, dok veliki dijelovi teritorije ostaju pod kontrolom nasilne narko-mafije i ostataka pobunjeničkih grupa.

Duque je obećao da će izmijeniti sporazum, ali je napomenuo da ga neće "raskomadati" kako se neki od njegovih ratobornih saveznika nadaju.

Neću vladati s mržnjom, niti mi je na umu želja za osvetom - poručio je Duque.

               

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Plenković: HDZ treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana