Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 10:30 |

Đonlagić: Zajednički prijedlog pet stranaka zakona o izbornim jedinicama

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. juna (FENA) – Do sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi pismeno ozvaničiti da su za donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

To je odlučeno nakon sastanaka koji su vođeni proteklih dana u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, te kako je potvrdio Feni šef Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić, dogovoren je zajednički Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

- To znači da imamo tekst s kojim možemo riješiti pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciiji Bože Ljubića i imamo formalno-pravnu podlogu, ukoliko se usvoji navedeni zakon, da Centralna izborna komisija BiH, može nakon oktobarskih izbora donijeti odluku o rasporedu broja mandata i delegata za Parlament Federacije BiH – rekao je Đonlagić.

Kaže da pravna logika nalaže da se sva pitanja u vezi sa entitetskog nivoa vlasti rješavaju zakonima koji će donijeti Federalni parlament.

- Tako imamo uporište u Ustavu FBiH da se ovo pitanje broja i strukture delegata u Domu naroda može utvrditi zakonom, koji može donijeti Parlament Federacije  BiH – poručio je u današnjoj izjavi za Fenu šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana