Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 09:38 |

Mašinski fakultet u Zenici pokreće studij 'Dizajn i tehnologije u drvopreradi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona je dala saglasnost za pokretanje studijskog programa Dizajn i tehnologije u drvopreradi, prvog ciklusa studija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prvi ciklus studija se organizuje u trajanju od tri godine po Bolonjskom sistemu 3+2+3. Studenti će pohađati nastavu u šest semestra ostvarujući pri tome ukupno 180 ECTS bodova.

Iz Vlade ZDK navode da je već dugi niz godina zapažen nedostatak visokostručnog kadra u BiH iz oblasti drvoprerade koji bi bilo u stanju da razvija taj sektor na novim osnovama kako se on danas razvija u svijetu (veći nivo finalizacije proizvoda, naglasak na završnoj obradi i dizajnu, prednost prirodnim materijalima u proizvodnji kojim BiH obiluje, savremeniji dizajn, dizajn i proizvodnja energetski učinkovitih kuća, dizajn i proizvodnja savremenih eneterijera, savremni koncepti namještaja, podova., kombinovanje savremenih i etno/retro motiva, rad na namještaju po mjeri i sa pojedinačnim rješenjima i drugo). 

Mašinski fakultet UNZE prepoznao je te probleme i želi da ih saglasno svojoj misiji i viziji razvoja rješava i unapređuje kroz svoj rad i za opću dobrobit zajednice.

Analize rada poslovnih sistema i obrađene ankete pokazuju da u poslovnim sistemima nedostaje inženjerskog kadra drvoprerađivačkog usmjerenja što još jednom pocrtava potrebu uspostave tog studija na UNZE, a što je u saglasnosti sa svim strateškim odrednicama razvoja UNZE kao i ZDK koji je osnivač UNZE.

U Zenici je u funkciji i Nacionalni laboratorij za ispitivanje i akreditiranje proizvoda od drveta (LIND laboratorij u TP Zenica) koji je opremljen najsavremenijom opremom kroz projekte sa EU u kojima je učestvovao i Univerzitet u Zenici, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bh. kompanije iz drvoprerađivačkog sektora u Milanu s poslovnim partnerima iz Italije

Na Filozofskom fakultetu SUM-a pokreće se novi studij - Sigurnosne i međunarodne studije

Vučić želi postati košarkaški trener, upisao Visoku sportsku školu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo