Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 09:24 |

Martinović: Niko nije odgovarao zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Od 2005. godine do danas doneseno je 49 odluka o neizvršenju presuda Ustavnog suda FBiH, a još ih je deset u pripremi za ovu godinu, kazala je Aleksandra Martinović, nova predsjednica Ustavnog suda FBiH, u razgovoru za „Avaz".

- To ne znači da one sve nisu izvršene u međuvremenu. Ali, Ustavni sud nije obaviješten o tome, a drugo nisu izvršene u rokovima koje je odredio Sud ili u nekom razumnom roku. Dva puta godišnje pratimo i tražimo podatke o izvršenju presuda - ističe ona.

O neizvršenju presuda obavještavaju se tužilaštva, a upitana zbog čega još niko nije kažnjem za to, Martinović kaže da postoje male nejasnoće koje se odnose na lice koje prema zakonu i Ustavu treba da osigura izvršenje odluka Ustavnog suda, a to je premijer FBiH.

- Zbog unutrašnje organizacije FBiH, teško on može na kantonalnom nivou da osigura izvršenje. Iako je neizvršenje presuda Ustavnog suda krivično djelo, čini mi se da nije niko procesuiran. To krivično djelo kao da ne postoji u krivičnim zakonicima. Krivična odgovornost najteže je dokaziva. Morate dokazati umišljaj, a oni koji treba da izvrše odluke su parlamenti. Tu se susrećete s drugim vrstama problema. Tako da mislim da tužilaštvo možda ne kopa dovoljno duboko. Kod njih se trebate raspitati zašto nije došlo ni do istrage, koliko mi je poznato. Neizvršavanje presuda Ustavnog suda ne samo da je krivično djelo. To je apsolutno nepoštovanje Ustava - kaže Martinović za "Avaz".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Martinović: Ustavni sud Federacije radi u izuzetno otežanim uvjetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo