Bosna i Hercegovina     | 17.06.2018. 17:08 |

Centar za životnu sredinu domaćin godišnjeg sastanka Friends of the Earth

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Centar za životnu sredinu iz Banjaluke prvi put će biti domaćin godišnjeg sastanka "Friends of the Earth Europe", evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine.

Sastanak, kojem će prisustvovati više od 50 predstavnika ekoloških organizacija iz cijele Evrope, bit će održan od 18. do 22. juna u Banjaluci i obuhvatit će niz aktivnosti i događaja.

Cjelodnevna konferencija bit će održana prvog dana tokom koje će se evropskim partnerima predstaviti problematika hidroelektrana na Balkanu i primjeri borbe za očuvanje rijeka iz čitave regije. Balkan se trenutno suočava sa velikim energetskim izazovima, a pored prljavih termoelektrana, hidroenergija postaje sve kontroverznija i opasnija i po ljude i prirodu.

Konferencija će biti završena projekcijom dokumentarnog filma "Plavo srce" na tvrđavi Kastel.

Redovni godišnji sastanak mreže Friends of the Earth bit će nastavljen u utorak, a u srijedu je planiran odlazak na izvore Sane za koje Koalicija za Sanu planira pokrenuti inicijativu kojom bi oni bili proglašeni spomenikom prirode, uprkos izgradnji hidroelektrane "Medna" kojoj su se aktivisti Koalicije žestoko protivili. Evropskim partnerima će biti predstavljen istorijat ove borbe uz obilazak ključnih lokacija, saopćili su organizatori. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

Otvaranje Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka

U povodu Dana grada Konjica svečano otvoren Centar za pružanje usluga građanima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta