Bosna i Hercegovina     | 16.06.2018. 14:21 |

Obilježen Dan nestalih Općine Vogošća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16.juna (FENA) - Tradicionalnim okupljanjem kod Spomen-obilježja u Semizovcu i ovog 16. juna Udruženje porodica nestalih prisjetilo se svih Vogošćane koji su između 16. i 18. juna 1992. godine iz srpskih logora odvedeni u nepoznato.

Kroz agresorske logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša, 400 ih je odvedeno u nepoznato, 227 ekshumirano u više masovnih i pojedinačnih grobnica, a 60 Vogošćana još nije pronađeno, saopćeno je iz Kabineta načelnika Vogošća.

- Porodice i dalje ne gube nadu da će posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti pronađeni i dostojno ukopani, ali za njih je i bolna činjenica da napori Tužilaštva i Suda BiH još nedaju očekivane rezultate – rečeno je.

Poseban doprinos godišnjem skupu Udruženja "Porodice nestalih Općine Vogošća“ dali su učenici OŠ "Porodice ef. Ramić“ koji su sa prisutnima kod spomen-obilježja u Svrakama podijelili svoj literarni izraz o temi "Nestali nisu zaboravljeni“.

Prigodnim govorom na godišnjem skupu su se obratili predsjednica Udruženja "Porodice nestalih Općine Vogošća“ Ema Čekić i Općinski načelnik Edin Smajić.

Simboličnim bacanjem ruža u rijeku Bosnu skrenuta je pažnja onima koji nešto znaju o nestalim Vogošćanima da kažu te informacije i da voda koja teče ima pravac kazivanja istine jer dugogodišnje pitanje bez odgovora o tome gdje su članovi porodica nestalih boli, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Sva biračka mjesta u Općini Vogošća otvorena na vrijeme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo