Ekonomija     | 16.06.2018. 10:15 |

RS uzela više od tri milijarde KM inostranih kredita

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16. juna (FENA) - Ukupne obaveze Republike Srpske (RS) na ime glavnice po inostranim kreditima na kraju prošle godine iznosile su oko tri milijarde.

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovom bh. entitetu su odobrena kreditna sredstva za finansiranje investicionih projekata iz više oblasti, obnove i rekonstrukcije, javnih radova i zapošljavanja, obnove transporta, željeznica, telekomunikacija, elektroenergetskog i vodovodnog sistema, razvoja poljoprivrede i drugog.

Po navedenim investicionim projektima, RS se zadužila kod međunarodnih finansijskih institucija, među kojima su Svjetska banka, Međunarodna asocijacija za razvoj WB IDA, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede-IFAD, Evropska banka za obnovu i razvoj-EBRD, Evropska investiciona banka-EIB, Razvojna banka Savjeta Evrope CEB, vlade Belgije, Japana, Austrije, Španije i Portugala. Dio tih kreditnih sredstva je na kreditnoj osnovi prenijela krajnjim korisnicima, po istim ili različitim uslovima kreditnog zaduženja.

Samo u prošloj godini vanjski dug ovog bh. entiteta je servisiran u ukupnom iznosu od 347.932.511 KM, precizira se u konsolidovanom izvještaju o izvršenju entitetskog budžeta u 2017. godini.

-Ukupno plaćena glavnica iznosi 304.951.991 KM ili 88 posto od ukupno servisiranog duga, a kamata, servisni troškovi, komisiona provizija i troškovi ino-banke iznose 42.980.520 KM ili 12 posto od ukupno servisiranog duga – navodi se u izvještaju.

Iznos plaćene glavnice od 304.951.991 KM odnosi se na glavnicu po "starim“ i "novim“ kreditima i predstavlja izvršenje od 105 posto u odnosu na sredstva planirana budžetom za ove namjene u posmatranom periodu.

Kategorija "novih“ kredita odnosi se na dug po osnovu ino kredita, koji je nastao 14. decembra 1995. godine i kasnije i obuhvata kredite za podršku budžetu i za investicione projekte.

Stanje ukupnog duga RS-a, i vanjskog i unutrašnjeg, na kraju februara ove godine, po preliminarnim podacima entitetskog Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 396,7 miliona KM, a ukupnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju je pet milijardi i 350,47 miliona KM ili 50,62 posto procijenjenog BDP-a za 2018. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo