Bosna i Hercegovina     | 15.06.2018. 10:23 |

Crnadak primio u odvojenim posjetama ambasadore Francuske i Poljske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Ministar vanjskih  poslova BiH Igor Crnadak primio je u četvrtak u odvojenim posjetama ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona i ambasadora Republike Poljske u BiH Andrzeja Krawczyka. 

Tokom susreta Crnatka sa ambasadorom Francuske u BiH Roussonom bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje na svim nivoima, kao i procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine. S tim u vezi ministar Crnadak je tokom sastanka u kratkim crtama podsjetio na najvažnije zaključke sa nedavno održanog ministarskog sastanka Centralnoevropske inicijative (CEI ) u Splitu. 

Ministar Crnadak i ambasador Rousson su takođe razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu i predstojeće Opće izbore u BiH. Sagovornici su se složili da je obaveza BiH i nakon sticanja kandidatskog statusa za članstvo u EU  da institucije rade na privlačenju stranih investicija i popravljanju poslovne klime u zemlji. Kao najvažnije sredstva za postizanje zadatih ciljeva poboljšanja u ekonomiji, navedena  je borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i pravne države.

Crnadak je, također,  primio u oproštajnu posjetu ambasadora Poljske u BiH Andrzeja Krawczyka i tom prilikom istaknuo da između BiH i Poljske nema otvorenih pitanja, te da su bilateralni odnosi vrlo dobri, ali da postoji potreba stalnog poboljšanja bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije. Zatim je u kratkim crtama dao prikaz političke situacije u BiH sa posebnim osvrtom na predstojeće Općte izbore u BiH.

Ministar Crnadak je zahvalio ambasadoru Krawczyku na svemu što je u toku mandata učinio na planu razvoja bilateralnih odnosa između dvije zemlje, te mu poželio sve najbolje u daljnoj karijeri i u privatnom životu. 

Zahvaljujući se na višegodišnjem gostoprimstvu koje je doživio u BiH i na dobroj saradnji  i podršci koju su mu pružile institucije BiH, ambasador Krawczyk je i ovom prilikom iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija i ponudio nastavak pomoći Poljske posebno u oblasti pregovoranja u procesu evropskih integracija.

Ambasador Krawczyk obavijestio je ministra Crnatka o njegovom nasljedniku na poziciji ambasadora Republike Poljske u BiH čiji dolazak se očekuje tokom septembra 2018. godine i iskazao nadu da će novi ambasador nastaviti raditi u pravcu razvoja prijateljskih odnosa BiH i Poljske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!